Haftasonu Yapılacak En Heyecanlı Aktiviteler

Her haftasonu aynı şeyleri yapmaktan sıkıldıysanız, maceracı bir ruha sahipseniz sizin için hazırladığımız en heyecanlı aktiviteler yazımızı incelemelisiniz. İşte rutini kırabileceğiniz haftasonu yapılacak en heyecanlı aktiviteler ;

Paragliding

Paragliding yani yamaç paraşütü eğitim almış pilotların yüksek tepelerden  süzülerek gerçekleştirdiği profesyonel bilgi gerektiren adrenalin dolu bir spordur. Yamaç paraşütünün iki kişi ile yani bir profesyonel pilot ve birde yolcu ile yapılanına Tandem Paragliding denir. Yamaç paraşütü yapabilmek için öncelikle bu sporun yapıldığı bölgelere gidip o bölgelerdeki profesyonel uçuş şirketleri ile görüşmeniz gerekecek.

Günümüzde dünyanın her ülkesinde bu sporu yapanların sayısı giderek artıyor. Çünkü serbest paraşütten farklı olarak yamaç paraşütünde yüzlerce kilometre boyunca havada süzülmek ve saatlerce uçabilmek mümkün. Bunun yanında yamaç paraşütünün en büyük avantajı diğer hava araçlarına göre çok daha kolay havalanması, daha kolay yönlendirilip indirilebilmesi. Ayrıca kalkıştan önce sadece birkaç dakikada hazırlanabilir ve inişten sonra da derhal toplanıp bir sırt çantası büyüklüğüne getirilebilir. Ve en önemlisi temel uçuş becerisi, sadece birkaç haftalık eğitimle kazanılabilir.

Gerekli malzemeler:

  • Kanat (canopy), ipler, kolonlar ve kuşam (harness).
  • Kanat: Esas olarak “uçulmasını” sağlayan kısım burası. Uçuş esnasında içi havayla dolar, içinde 40 ile 60 civarında hava hücresi bulunur, aerodinamik yapısı kusursuzdur ve pilotun kilosu, uçuş koşulları ve pilotajın yetkinliğine göre farklı modellerde üretilir.
  • İpler: Bir tanesinin 100 kg çekebildiğini ve bir yamaç paraşütünde onlarca ip bulunduğunu düşündüğümüz zaman güvenilirlikle ilgili sorular kolayca ortadan kalkmış oluyor. Bunun yanında kanada doğru hepsi ikiye-üçe ayrılarak ağırlığın kanat kumaşına eşit olarak dağılmasını sağlar. Askı ipleri ve fren ipleri olarak ikiye ayrılırlar.
  • Kuşam: Oturulan kısım. Plastik ya da tahta bir oturma kısmı, kumaştan bir sırtlık, omuz askıları ve kolonlardan oluşur. Vücut ölçülerine göre farklı boyutlarda üretilir ve uçuşun pozisyonuna göre ayarlanabilir.
  • Kolonlar: İplerin tümünün birleşip toplandığı metal halkaların bağlandığı yer kolonlardır. Bu sayede kalkış esnasında pilotun tek bir noktadan çekerek tüm ipleri kontrol etmesini sağladığı gibi, iplerle hiç uğraşmadan bir kuşamı çıkarıp diğerini takmayı da mümkün kılar.
  • Kask: Diğer bir temel malzeme ise kasktır ve bunun yanında variometre, rüzgar ölçer, uçuş tulumu, uçuş botu ise kullanılan diğer malzemeler arasında yer alır. Yamaç paraşütünde sağ ve sol olmak üzere iki fren bulunmaktadır ve bu sayede istediğimiz yere çok yumuşak iniş yapma imkanımız bulunmaktadır. Yani çoğu insanın düşündüğü gibi yamaç paraşütü rüzgar nereye eserse oraya değil, siz nereye isterseniz oraya gider.

Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapabileceğiniz 5 Yer

  • Babadağ, Fethiye
  • Munzur Dağları, Erzincan
  • Nemrut Dağı, Adıyaman
  • Asas Tepesi, Kaş
  • Dinamit Tepesi, Pamukkale, Denizli

Rüzgar Sörfü

Rüzgâr sörfü genellikle iki ile beş metre arasında yüzer bir tahta ve hareketini tek bir yelken ile sağlayan su üzerinde yapılan bir yelken sporudur. Yelken grubu tahtaya her yönde serbestçe dönebilen esnek bir mafsal ile bağlıdır.

Rüzgar sörfü nasıl yapılır?

Yeni başlayanlar için ilk iş bir spor okuluna gidip bu işi öğrenmek tabii ki! Çeşitli eğitimlerin ardından board ve yelkenle yüz yüze kaldığınızda önce kendinizi dengelemek için ayaklarınızı yelken direğinin her iki yanına koymalısınız. Dizlerinizi kırın, düşmemeye özen göstererek ve “uphaul” kullanarak yelkeni sudan çıkartın. Sağ elinizle yelkeni tutarken, sol elinizi sağınızın üzerinden geçirip çatalı kavrayın. İpi hızlıca bırakın ve yelken direğini kontrolünüz altına alın. Çatalı tuttuğunuz sağ elinizi hafifçe içeri doğru çekerken, rüzgarı hissedin ve yelkeni rüzgara doğru çevirin. Diğeri suya dik, çatalı ise paralel tutmaya özen gösterin.

Benzer Haber  Kourtney Kardashian’ın Çocuk Odası

Türkiye’de rüzgar sörfü yapmak için en iyi yerler

  • Alaçatı Plajı

Tüm jüri üyelerinin ilk sıraya koyduğu bu plaj, sadece Türkiye’nin değil dünyanın en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri. İzmir’den otoyolla yarım saat, Çeşme’den karayoluyla 10 dakika uzaklıktaki Alaçatı plajı yaklaşık 15 yıldır sörfçülerin uğrak yeri. Nisan-kasım ayları arasında en yoğun dönemini yaşıyor. En büyük özelliği sahilden yaklaşık 700 metre mesafeye kadar derinliği bir metreyi geçmeyen kum bir sahile sahip olması.

  • Akyarlar Feneri

Bodrum Yarımadası’nın batısında yer alan Turgutreis ve Akyarlar koyları giderek önem kazanan bir rüzgar sörfü alanı.

  • Bitez Koyu

Bodrum Yarımadası’nın en geniş kumsallarından biri Bitez. Bodrum’dan, minibüsle 15 dakikada ulaşmak mümkün. Bitez’de denize girmek ve güneşlenmek için küçük iskeleler var. Bodrum’un klasik rüzgarından faydalanmak isteyenler de rüzgar sörfü yapıyor. Hem ulaşımın kolay olması hem de yılın her dönemi istenen sörf malzemelerini kiralayan tesislerin bulunması Bitez’in en büyük avantajları arasında.

  • Datça Yarımadası

Datça, Marmaris’e 70 kilometre uzaklıkta. Haziran-ekim ayları arasında Bodrum’dan feribot seferleri de var. Datça Yarımadası’nın etrafında sürekli rüzgar esmesi, rüzgar sörfçüleri için en büyük avantaj.

  • Mimarsinan

İstanbullu rüzgar sörfü tutkunlarının ilk adresi Büyükçekmece Gölü kıyısındaki Mimarsinan Beldesi. Hakan Öge’ye göre Trakya rüzgarlarını alan İstanbul’un en popüler rüzgar sörfü alanı. Uygun rüzgarlar temmuz ayında başlıyor ve ekim sonuna kadar sürüyor. İlk rüzgar sörfçüleri bundan altı-yedi yıl önce Mimarsinan’ı keşfettiler. Bu ilgiyi farkeden Mimarsinan Belediyesi göl kenarına bir depo inşa ettirdi. Rüzgar sörfçüleri bu depoda malzemelerini yıl boyunca bedelsiz olarak saklayabiliyorlar.

  • Saros Körfezi

Gelibolu Yarımadası’ndaki Saros Körfezi’nin birçok noktasında rüzgar sörfü yapılıyor. Yalnız Kutlu Torunlar’ın bir uyarısı var: Malzemenizi almadan gitmeyin, orada bulamayabilirsiniz. Rüzgar sörfçülerinin en çok rağbet gösterdiği bölge Gelibolu’ya 12 kilometre uzaklıktaki Güneyli Köyü. Köyde bulunan çok sayıda yazlık site yazın sörf meraklılarının akınına uğruyor. Hazirandan eylüle kadar renkli rüzgar sörfü yelkenleri Güneyli sahilinde sık sık görülüyor. Sörf yapılan bir başka yer de Kumbaba.

Rüzgar Sörfü Malzemeleri

  • Sörf Tahtası (Board)
  • Yelken (Sail)
  • Direk (Mast)
  • Bumba (Boom)

Rafting

Rafting Nedir?

Rafting, debisi bir miktarda olsa yüksek ve akış hızı ortalamanın üstünde olan nehirler üzerinde yapılan ekstrem bir spordur. Kabaca “Raft” adı verilen basit bir bot ile, oldukça azgın bir şekilde akan nehre karşı verilen bir mücadeledir Rafting. 6 – 8 kişi arasında oluşan ekipler ile yapılan bu sporun sonunda ıslanmadan karaya çıkmak istiyorsanız, ekip arkadaşlarınız ile tam bir uyum içerisinde olmanız gerekiyor.

Rafting sporu diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise hiç kuşkusuz uzunca bir eğitim periyoduna ihtiyaç duymamasıdır. Yani şunu şöyle izah edelim. Örneğin dalgıç olmak istiyorsanız, suya girmeden önce uzunca bir teorik eğitimden geçmeniz gerekir. Teorik eğitimin sonunda da yazılı bir sınava girdikten sonra artık suya girmeye hak kazanabilirsiniz. Ama denize değil, önce havuza! Havuzda başarılı olduktan sonra denize girebilen dalıcı, 4 dalışını tamamladıktan sonra ve eğer başarılı görülürse Dalgıçlık brövesini alır.

Rafting Nasıl Yapılır?

Rafting sporunda eğitim ve sınav aşamaları yoktur. Spora başlamadan önce verilen 45 dakikalık brifing ile çok rahat bir şekilde rafting yapılabilir.Bu eğitim videosunu rafting eğitimi sayfamızdan izleyebilirsiniz. Bu yüzden çok da vakti olmayan ama ekstrem sporlar ile uğraşmak isteyen insanların en büyük tercihlerinden birisidir. Eğitime ihtiyaç duymayan bu spor, aynı zamanda herhangi bir kas gücüne ya da herhangi bir beceriye de ihtiyaç duymaz.

Benzer Haber  Züğürt Ağa Nerede Çekildi?

Önemli olan doğru yerde, doğru zamanda ve diğer ekip arkadaşlarınızla uyum içerisinde kürek çekmenizdir. Dolayısıyla rafting, diğer ekstrem sporlara göre oldukça kolay yapılabilir bir spordur.

Ancak elbette ki her sporda olduğu gibi bu sporda da belirli zorluk seviyeleri vardır. Bu seviyeler Derece 1’den Derece 6’ya kadar katlanarak gider. Derece 1 genellikle debisi biraz daha düşük ve daha az şiddetle akan nehirler üzerinde yapılan, bu spora ilk defa başlamış, hatta 18 yaşından küçükler için uygun olabilecek bir derecedir.

Özetle, rafting sporu diğer ekstrem sporlara nazaran daha kolay olan, herhangi bir eğitim aşaması olmayan dolayısıyla da sınava girip bröve almanızı gerektirmeyen ekstrem bir spordur. Bu sporu yapabilmek için 14 yaşını geçmiş olmanız ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik rahatsızlıklara sahip olmayan bir bünyeye sahip olmanız gayet yeterlidir.

Türkiye’nin en iyi rafting rotaları

Çoruh Nehri, Artvin

Dünyanın en hızlı akan nehirleri arasında bulunan Çoruh Nehri, Türkiye’de rafting denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri. Her yıl binlerce kişinin bu deneyime ortak olduğu nehirde, amatör ve profesyoneller için 4 farklı etaptan oluşan 169 kilometrelik bir parkur bulunuyor.

Fırtına Deresi, Rize

57 kilometre uzunluğundaki Fırtına Deresi, Çamlıhemşin’den başlayan yaklaşık 22 kilometrelik rafting parkuru ile dikkat çekiyor. Derenin, 3 farklı zorluk derecesine sahip parkurları, yaklaşık bir saatte tamamlanıyor. Mayıs ve haziran ayları arasında yoğun bir ziyaretçi trafiği olan bölge, çevresindeki büyüleyici doğayla da nefes kesiyor.

Köprüçay, Antalya

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Taşağıl mahallesinde yer alan Köprüçay‘ın, yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki parkuru sayesinde çevredeki tarihi köprüleri farklı bir perspektiften görme imkanı da bulabilirsiniz. Köprüçay’ın su sıcaklığı ise yaklaşık 9 derece civarında.

Dalaman Çayı, Muğla

Özellikle, bu deneyimi ilk kez yaşayacak olanlara tavsiye edilen Dalaman Çayı, zorluk seviyesine göre iki farklı parkura sahip. Marmaris ve Fethiye arasından süzülen 230 kilometrelik Dalaman Çayı, Ege’nin turizm bakımından en yoğun bölgesinde yer aldığı için turistlerden büyük ilgi görüyor.

Munzur Çayı, Tunceli

Özellikle mayıs ve ağustos ayları arasında yoğun talep gören Munzur Çayı, yaklaşık 20 kilometrelik parkurunda maceraperestleri ağırlıyor. Munzur Vadisi Milli Parkı’nda bulunan çay ve çevresi muhteşem doğasıyla da büyülüyor.

Yarış Otomobili Sürüş Deneyimi

Gerçek yarış pistinde, gerçek yarış otomobilleriyle eşsiz bir deneyim yaşayacaksınız. Motorsport Academy’de sürüş deneyimi ücreti: 89 TL.

Ağva Tekne Gezisi

Ağva tekne turları bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle günübirlik Ağva turu ile tatil merkezine gelenler bu aktiviteyi mutlaka yapıyorlar.

Ağva tekne turu dışında huzurun ve yemyeşil bir doğanın merkezi olarak da biliniyor. İstanbul’un 97 km. uzağında yer alan Ağva, kalabalıktan uzaklaşıp nefes almak isteyenler için ideal bir seçenek oluyor. Göksu ve Yeşilçay Nehirleri arasında konumlanan Ağva, doğal zenginlikleri ile tekne turlarından bitki gözlemciliğine kadar geniş bir aktivite seçeneği sunuyor.

Kelime anlamının “iki dere arasındaki köy” olmasından mıdır nedir bilinmez tarih boyunca nehir aktiviteleri ile bilinen Ağva’da dilerseniz siz de tekne turları ile farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ağva’ya gittiğinizde nehir kenarında sizi bekleyen tekneleri göreceğiniz için aktivite için herhangi bir rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. Ağva tekne turu heyecanını dilediğiniz an yaşayabilirsiniz.

Fiyatı: Kişi başı 34.90 TL.

Yorum Yazın