İstanbul’un En Yüksek Binaları
İstanbul’un en yüksek binaları 1990’lara kadar çok değişmedi çünkü Türkiye zaman zaman korumacı politikalar izlediği için İstanbul da dünyaya tam olarak açılan bir metropol olamadı. 1990’lardan itibaren ise serbest ticaretin tam anlamıyla benimsenmesiyle birlikte İstanbul da kendisini kesin olarak metropol gibi hissetmeye başladı ve bundan en çok faydalanan sektörlerden birisi hiç şüphesiz inşaat sektörü oldu.
Kimileri boğaz manzarası, kimisi iş dünyasının merkezi gibi taraflarına ağırlık vererek peş peşe iş merkezlerinin, gayrimenkullerin ve gökdelenlerin kurulmasıyla birlikte İstanbul’un en yüksek binaları listesi de hem kat sayısı hem de yükseklik olarak sıklıkla güncelendi.
Özellikle Maslak, Levent, Zincirlikuyu ve Mecidiyeköy gibi bölgeler büyük binaların proje merkezi olmaya başladılar. Bunda en önemli gerekçelerden biri de, bu gibi yerlerde yapılan yüksek binaların pek çoğundan Boğaz’ın görülebiliyor olması. Gerek kurumsal firmalar gerekse il temsiliciliği açacak olan sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar vb. kuruluşlar bu gibi yerlere öncelik vermeye başladılar.
Özellikle son dönemde “250 bin dolarlık gayrimenkul alımlarında T.C. vatandaşlığı verilmesi” gibi uygulamalar ve bu gayrimenkullerin kısa zamanda değer kazanması, Ortadoğu bölgesindeki ciddi bir kitleyi de İstanbul’da ev almaya sevk etti. Bu da daha yüksek binalar inşa etmek için gayrimenkul firmalarının iştahını artırmakta.
İstanbul’un En Yüksek Binalarının Lideri: Skyland Istanbul
Metropol İstanbul’un en yüksek binaları listesinin ilk sırasında Skyland Istanbul yer alıyor. 2011 yılından geçtiğimiz yıla kadar bu listenin başında Sapphire bulunuyordu fakat 285 metre sahip Skyland Istanbul, inşaat sürecini tamamlayıp açıldığı gün hem yükseklik hem de kat sayısı olarak bu listenin başına yerleşti. Şehrin yeni gökdelen merkezlerinden olan Seyrantepe’nin öncü yüksek binası olarak muhtemelen bölgede yapılacak olan pek çok çalışmaya ilham vermekte. Eroğlu Gayrimenkul tarafından yapılan ve pek çok konsepti barındıran yapısıyla Skyland İstanbul, birden fazla müşteri kitlesini portföyünde barındırıyor. Bu konseptlerden bazıları: Tasarım Merkezi, Teras Evler, Ofis, Rezidans.. Tüm bunlar, teknolojinin de inşaatı etkilediğinin ve önümüzdeki süreçte daha da fazla etkileyeceğinin bir yansıması
İstanbul’un Sembol Olan En Yüksek Binalarından: Sapphıre
Sapphire, hem boğazı hem de genel şehir siluetini göstermesi açısından metropol şehir İstanbul’un manzara konusunda en popüler yerlerinden biri. Sadece alışveriş açısından değil görsel olarak da bulunduğu şehirde çekici bir yapıya sahip.
İnşaatına 2006 yılında başlanan gökdelen, 2011 yılında tamamlanmıştır. 340 milyon dolarlık maliyetle inşa edilen Sapphire’in toplamda 66 katı bulunur. Sapphire, Kiler Holding ve Günay Turizm tarafından yaptırılmıştır. Her ne kadar Skyland İstanbul daha büyük yüksekliğe ulaşsa da günümüzde halen İstanbul’daki yüksek binalar arasındaki seçkin yerini korumaktadır.
İstanbul’un En Yüksek Üçüncü Binası: İstanbul Tower 205
Yeşil GYO ve Metal Konut ortaklığında inşa edilen İstanbul Tower 205 de son yıllarda inşa edilip listenin başlarına oturan gökdelenlerden biri. Projenin mimarlık tarafında -Burj Khalifa Tower ve ABD’deki İkiz Kuleler yerine inşa edilen One World Trade Center gibi mekanların mimarlık süreçlerini üstlenen- Skidmore, Owings & Merrill (SOM) bulunmaktadır. İstanbul Tower 205, 228 metre yüksekliğe sahiplenmektedir ve bünyesinde 61 kat bulunmaktadır. İstanbul Tower 205’in ön plana çıkan yanlarından biri de; Boğaz, Haliç ve Karadeniz’i çeşitli açılardan gösterebiliyor olması. Skyland İstanbul ve Sapphire’in ardından üçüncü sırada yer alan İstanbul Tower 205 de şüphesiz yüksek binalar listesinde kendisine önemli yer bulan projelerden birisi.
İstanbul’un en yüksek binaları sıralamasındaki diğer projeler ise aşağıdaki gibidir:
4 – Spine Tower
5- Anthill Residence
6- Varyap Meridian Grand Tower
7- Rönesans Tower
8- İş Kuleleri
9- Andromeda Gold