Paris’in Eşsiz Mimarilerinden: Centre Georges Pompidou

Paris’in Eşsiz Mimarilerinden: Centre Georges Pompidou Fransa’nın en etkileyici mimari yapılarından biri. Sanat ve edebiyatın farklı türlerini bir araya getiriyor. Ülkenin başkenti Paris’in dördüncü bölgesinde yer alan yapı benzersiz mimarisi ile dikkat ekiyor. Hürriyet emlak haberine göre; 1969-1974 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Georges Pompidou’nun isteği üzerine yapılan bina resmen 1977 yılında ülkenin Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing tarafından açıldı. Bugüne kadar neredeyse 180 milyon turisti ağırlayan binada dev bir kütüphane, avangart elektro-akustik müzik araştırmaları merkezi IRCAM ve Avrupa’nın en büyük modern sanat müzesine ev sahipliği yapıyor.

Göz Alıcı Mimari

Centre Georges Pompidou ile ilgili görsel sonucu

Her yıl yaklaşık 4 milyon turistin ziyaret ettiği Centre Georges Pompidou, petrol rafinerisine benzeyen şekli işe dikkat çekiyor. Paris’in simgesi haline gelen binanın tasarımını belirlemek için o dönemde bir yarışma düzenlendi ve Philip Johnson, Jean Prouvé ve Oscar Niemeyer gibi ünlü mimarlar tarafından oluşan jüri tasarımları değerlendirdi.

Centre Georges Pompidou ile ilgili görsel sonucu

Yarışmaya 49 ülkeden 681 tasarımcı katıldı ve bu katılımcılar arasından İtalyan mimarlar Renzo Piano ile Gianfranco Franchini ve İngiliz mimar Richard Rogers tarafından oluşan ekibin tasarımı seçildi. Mavi, sarı, yeşil ve kırmızı renkler kullanılarak tasarlanan bina bu renklerin mükemmel uyumu ile dikkat çekiyor.

Yürüyen merdivenler ve asansörler için kırmızı renk, su dolaşımı için yeşil renk, elektrik dolaşımı için sarı renk ve hava dolaşımı için ise mavi rengin kullanıldığı yapı 10 kattan oluşuyor. 2012 yılından bu yana ise binanın önünde 7.5 metre uzunluğa sahip Alexander Calder tarafından yapılan Horizontal adlı heykel yer alıyor.

Sanatseverlerin Vazgeçilmezi

Centre Georges Pompidou ile ilgili görsel sonucu

Yüz bin metrekarelik bir alana yayılan Centre Georges Pompidou’nun yapımında yaklaşık 15 bin ton çelik kullanılmıştır. 993 milyon Frank’a mal olan binanın tesisatları dışarıda yer alıyor. Böylelikle kullanım alanı da fazlalaşan yapının en dikkat çeken yönü ise binayı dışarıdan yılan gibi saran yürüyen merdivenleri oluyor.

Benzer Haber  Dünyanın En Refah Şehirleri

Centre Georges Pompidou ile ilgili görsel sonucu

Yapının alt katlarında performans merkezi, çocuklar için atölye ve sinema yer alıyor. İlk 3 katta kütüphane ve 4. katta çağdaş sanat eserleri, 5. katta kalıcı eserler sergileniyor. Büyük sergiler ise binanın birinci ve altıncı katlarında sergileniyor. Centre Georges Pompidou’nun en üst katında ise Paris’i gözler önüne seren bir teras yer alıyor.

Beş bin sanatçıya ait yaklaşık 60 binin sanat ederinin sergilendiği yapı çağdaş ve modern sanat koleksiyonu ile sanatseverlerin vazgeçilmezi oluyor. Sanat merkezinin önünde bulunan meydan ise Paris halkı tarafından sık kullanılan bir buluşma noktası olarak ön plana çıkıyor. Bu alandaki Stravinsky Çeşmesi ise kendine özgü tasarımıyla sanatseverlerin favori eserleri arasında yerini alıyor.

Yorum Yazın