Perihan Holden Ataman Yalısı

Perihan Holden Ataman Yalısı İstanbul Boğazı’nın Rumeli Yakası’nda bulunur. Farklı mimarisi ile de ilk bakışta hemen dikkati çeker. İstanbul yalıları arasında on sekizinci yüzyıldan kalma tarihi bir dokuya sahiptir. Son derece eski dönemde yapılan bu yalı sivil mimarinin de güzel bir örneğini yansıtır. Ancak yalının zaman içerisinde tamamen değişmesi bu sivil mimari örneğine ulaşamamayı da ortaya çıkarır.

İstanbul yalılarında aranılan temel özellik tarihi dokunun korunmasıdır. Bu nedenle de yalı ne kadar restorasyon çalışmaları ile karşı karşıya kalsa bile yine de aynı doku korunmaya çalışılır. Boğaz’da yükselen bu yalının tarihin izlerini de taşıması son derece önemlidir. Genellikle on sekizinci ya da on dokuzuncu yüzyıldan kalma yalılar o dönemin mimarisini yansıtır. Osmanlı mimarisi ve sivil tarzı birlikte yansıtan yalıların da ilk günkü dokusunu koruması bu nedenle son derece önem kazanır.

Günümüz restorasyon çalışmalarında çoğu zaman bu temel kural göz ardı edilir. Buna göre yalı modern çizgiler eklenerek yeniden oluşturulur. Bu da büyük bir tarihi özelliğin yok olması anlamına gelir. Yanlış uygulamalar ile restore edilen bu durumdan insanlar karşılaşmamak için bir takım önlemler almak ister.

Pek çok yalının başına gelen tarihi dokunun kaybedilmesi Rehan Holden Ataman Yalısı başına da gelir. Perihan Holden Ataman Yalısı hakkında bilgi veren kaynaklar, yalının görüntüsünü şu anki görüntüsünden ayırır. On sekizinci yüzyılda Osmanlı mimarisi ile döşenen yalı artık bu çizgileri tamamen kaybeder. Mimari dokusunu oluşturan öğelerin kaybolması ile de kişileri hayal kırıklığına uğratır. Yenilenen mimari özelliği geleneksel Osmanlı ve batı tarzını ortadan yok eder. Bunun yerine Perihan Holden Ataman Yalısı modern tarz bir mimari ile Boğaz’ı selamlar. Eski kaynaklardan zor da olsa Perihan Holden Ataman Yalısı hakkında bilgi sahibi olunur. Tarihi dokuya bu şekilde ulaşılma sağlanır.

Benzer Haber  Dünyanın En Pahalı Şehirleri Listesine Türkiye'den 5 Büyük İl Girdi

Perihan Holden Ataman Yalısı Mimarisi

Perihan Holden Ataman Yalısı’nı iki farkı dönem ile değerlendirmek gerekir. Buna göre yalı öncelikli olarak yapıldığı zaman ve günümüz olarak ele alınmalıdır. Perihan Holden Ataman Yalısı on sekizinci yüzyılda ağır mimari özelliği ile ön plana çıkar. İki katlı bu yalı sık ve geniş pencereleri ile diğer boğaz yalıları ile benzer özellik gösterir.

Denize sıfır konumdaki yalı, kare bir şekilde inşa edilmiştir. Bu da Perihan Holden Ataman Yalısı’nın daha özel bir görünüm elde etmesine olanak sağlar. Kare bir tarz ve dikdörtgen pencereler ile de Perihan Holden Ataman Yalısı mimarisi aynı zamanda batı mimarisi izleri de taşır.

Perihan Holden Ataman Yalısı mimarisi içerisinde çatı yapısı da farklılık gösterir. Basık piramit bir yapıya sahip olan bu yalı aynı zamanda saçaklı bir dama da sahiptir. Geniş bir sofa bölümüne sahip olan Perihan Holden Ataman Yalısı iç dekorasyonu daha çok modern bir villa görünümü ile insanları rahatsız eder.

Zaman içerisinde Perihan Holden Ataman Yalısı bir takım bakım ve onarım işlerine de ihtiyaç duyar. Bunun sonucunda da yalı birkaç kez restorasyon geçirir. Ancak her defasında da restorasyon sonucu orijinal görüntüsünü kaybeder.

Perihan Holden Ataman Yalısı Restorasyon

Restorasyon çalışmaları ile öncelikli olarak birinci kat pencerelerine geniş sofalar eklenerek balkon haline getirilir. Bu durum da yalının tüm büyüsünün bozulmasına neden olur. Perihan Holden Ataman Yalısı restorasyon çalışmaları sonucunda yalı önünden kazıklı yol geçer. Bu da yalının aynı diğer yalılar gibi tüm karakterinin kaybolmasına neden olur.

 

Yorum Yazın