Sarıyer’de Yaşamak İçin 10 Neden

Sarıyer’de yaşamak isteyen fakat Sarıyer’de yaşamanın avantajlarını bilmeyen veya taşınmak için emin olamayan kişiler için Sarıyer’de yaşamak için 10 neden derledik.

Lokasyonu itibariyle ilgiyi üzerine çeken Sarıyer’de konut fiyatları, özellikleri ve konumlarına göre farklılık gösterir.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’tir. Bahçeköy Belediyesi’nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin Sarıyer ilçesine dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul’ un en kuzeyindeki ilçelerinden biri olmuştur.

Sarıyer ilçesi doğuda İstanbul Boğazı, kuzeyde Karadeniz, batıda Eyüp, güneyde Beşiktaş ve Şişli ilçeleri ile komşudur. İlçe,1930 yılına kadar Beyoğlu ilçesi ile Çatalca Vilayeti sınırlarına içerisindeydi.

İlçenin futbol takımı olan Sarıyer SK forma rengi lacivert ve beyazdır.

Sarıyer, dükkan ve mağazalarının yanı sıra tek Alışveriş Merkezi olan İstinye Park ile bütün kitlelere hitap ediyor. İşte, Sarıyer ile ilgili bilmeniz gerekenler:

sariyer-emlaklobisi

Sarıyer denildiğinde akla ilk gelen unsurlardan birisi kesinlikle Boğaz manzarası ve beyaz martılar… Bilindiği gibi, ikinci köprü olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Sarıyer sınırları içindedir.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, ilçenin büyük bir kısmından görülmektedir. Ayrıca Boğaziçi Köprüsü de sınır bölgesindeki mahallelerden görülmektedir. Bu açıdan bölge, manzaraya doyan bir ilçedir.

Bu da fazlasıyla ilgi çeken ilçelerden biri olmasını sağlamıştır. Ayrıca hizmet sektöründeki hemen her firma da bu unsuru değerlendirmektedir.

  • Yalı Turu

sariyer-emlaklobisi

Yalılar tarih boyu değil belki fakat özellikle son 200 yıldır önemli bir yere sahip. Bunun sebebi de Boğaz hattının kıymetinin anlaşılmaya başlanması. Bu nedenle Sarıyer’de de bolca yalı bulunmakta.

Bunların bazıları eski görünümlerini korurken kimisi de çeşitli restorasyonlarla ayakta duruyor.

Bu yalılar, Sarıyer turunda kesinlikle ayrı bir gözle takip edilmesi gereken yapılardır. Çünkü hepsi kendi içerisinde farklı hikayelere sahiptir. Bu hikayeler, hem ilçenin hem de şehrin tarihine dair kesitler sunar.

  • Sahil Yürüyüşü

sariyer-emlaklobisi

Sahil yürüyüşü açısından enfes bir rotaya sahiptir. Bu rota Sarıyer’in pek çok mahallesini içermekte. Yeniköy, Bebek, Tarabya, Emirgan, Çınaraltı bunlardan bazıları.

Bu rota sadece manzara değil, ambiyansıyla da büyük ilgi görmektedir. Rumeli Kavağı da Avrupa yakasının Boğaz kıyısındaki son yerleşimidir.

Bisiklet süren, balık tutan, yürüyüş ve koşu yapan insanlar bütün olarak Sarıyer’in sahil rotasını güzelleştirmektedir.

Benzer Haber  Muhteşem İkili Dizisi Nerede Çekiliyor?

Elbette bu rotada gözüken iki köprünün oluşturduğu manzaranın tadını çıkarmak da çok değerli. Sadece bu rotada yürümek bile Sarıyer’de yaşamak için geçerli bir sebep sayılabilir.

  • Üniversite Öğrencilerinin Ortamı

sariyer-emlaklobisi

Sarıyer, içerisinde yer alan pek çok üniversite ile aynı zamanda bir üniversite ilçesidir.

Ülkemizin en değerli üniversitelerinden Koç Üniversitesi ve İTÜ’nün ana kampüsleri bu konuda ilk akla gelen örnekler.

Okul dönemlerinde Rumelifeneri bölgesinde Koç Üniversitesi’nin enerjisini rahatlıkla görebilirsiniz. Aynı şekilde Maslak ve çevresi de İTÜ öğrencilerinin yoğun olarak yer aldığı bölgelerdir. Bu durum, ilçenin üniversite ruhunu daha yakından hissetmesini sağlamıştır.

Ayrıca MEF Üniversitesi, Işık Üniversitesi (Maslak Kampüsü) gibi vakıf üniversiteleri de Sarıyer’de kendilerini konumlandırmış durumdalar. İlerleyen dönemde bu sayının daha da artacağı düşünülmekte.

  • Atatürk Arboreterumu

sariyer-emlaklobisi

Atatürk Arboreterumu, ülkemizde yer alan en güzel yeşil alanlardan birisi. 1940’larda yapımına başlanan Arboreterum’un esas amacı farklı bitki türlerini barındırması.

İçerisinde dolaşırken Güneydoğu Asya’dan Avrupa’ya kadar pek çok bölgeden bitkiler görmeniz mümkün. Bu da doğayı daha iyi tanımak için büyük bir şans.

Atatürk Arboreterum’un bugünlere gelmesindeki en büyük pay sahiplerinden biri de İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi.

Özellikle kuruluşundan itibaren dünyanın çeşitli yerlerinden bitkilerin araştırılıp incelenmesi süreci büyük oranda üniversitenin desteğiyle gerçekleşti.

Bu birikim, günümüzde ise bütün İstanbulluların en sevdiği yerlerden birinin oluşmasını sağladı.

  • Özellikle Bahar Aylarında Sarıyer’e Doyabilirsiniz

sariyer-emlaklobisi

Sarıyer her mevsim ayrı güzelliğe sahip olsa da özellikle bahar aylarında ekstra bir özelliğe sahip olmaktadır. Havanın ısınması ve çiçeklerin açması, ilçedeki ambiyansı da değiştirmektedir. Emirgan Korusu bu konudaki en iyi örneklerden biri sayılmakta.

Her yıl laleleriyle gündem olan Emirgan Korusu, şehirdekiler için baharın temsilcisi olmaya başladı. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında şehrin her yerinden ziyaretçi alması da bunun bir sonucu.

Bu konuda bir diğer örnek ise Japon Bahçesi. Baltalimanı’nda bulunan Japon Bahçesi de şehrin en rahatlatıcı yerlerinden birisi.

Özellikle de sessizlik açısından istenilen huzuru sağlamasıyla bilinir. 2003 yılında Türkiye-Japonya işbirliğini temsilen inşa edilmiş ve 2015’te restorasyonu yapılmıştır.

Parkta, Japonya’nın kendi kültürüne ait pek çok bitki unsurunu görmeniz mümkün.

Sarıyer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Hava İzleme İstasyonlarının verilerinde çoğu zaman İstanbul’un en temiz havasına sahip ilçe olarak göze çarpar. Karadeniz’in temiz rüzgarları semte, İstanbul içinden gelen kirliliği temizler.

Benzer Haber  Britney Spears’ın Evi

Sarıyer’in güzel semti Tarabya’nın adı, Yunanca Terapia’dan gelir. Buranın havası o kadar temiz ki adeta terapi etkisi yaptığı söylenir. Tarabya bugün dahi bu özelliğini korumaktadır.

  • Müze Zengini Bir İlçe

sariyer-emlaklobisi

İlçenin gezi ve yaşam açısından ön plana çıkmasını sağlayan bir başka unsur ise müzeler.

Sabancı Müzesi bu konuda önemli bir öncülük yapmakta. Pek çok ülkeye odaklı sergilere ev sahipliği yapan müze, çağdaş sanata dair şehrin en donanımlı yerlerinden biridir.

Sarıyer’in diğer bilinen müzesi ise Sadberk Hanım Müzesi’dir. Esasında yalı olan yer, sonrasında arkeolojik bulguların da yer aldığı bir müzeye çevrilmiş durumda.

  • Hakiki Sarıyer Börekçisi

sariyer-emlaklobisi

Sarıyer böreği, Türkiye’nin en özdeşleşen ikilileri arasında yer alıyor. Dolayısıyla hemen her ilçede Sarıyer Börekçisi görebilirsiniz. Diğerleri de iyi olsa da orijinalinin yeri elbette apayrı. Bu nedenle bu ilçede yaşayanların avantajlarından biri de her sabah hakiki Sarıyer böreğine ulaşmak.

Özellikle de börek seven biriyseniz bunun sizin için fazlasıyla önemli olabileceğini tahmin edebiliyoruz.

  • Garipçe Köyü

sariyer-emlaklobisi

Garipçe Köyü, üçüncü köprünün inşa sürecinden beri daha çok ön plana çıkan yerlerden birisi. Sarıyer sınırlarında yer alan Garipçe, sahili başta olmak üzere pek çok güzelliğiyle dikkat çekiyor. Daha öncesinde daha içe dönük yapıda olan köy, sosyal medyayla da birlikte tanınırlığını önemli ölçüde artırdı.

Garipçe’yi dolaşmak bahar ve yaz aylarında daha keyifli olsa da dört mevsim ayrı güzellikler sunmakta.

Sahilde kahvaltı yapmak bölgedeki favori etkinlik olsa da bunun gibi pek çok aktiviteye sahip. Bu yönüyle ideal hafta sonu rotalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Elbette Sarıyerliler bu konuda daha da avantajlı.

  • Belgrad Ormanı

sariyer-emlaklobisi

Belgrad Ormanı, Atatürk Arboreterumu ile birlikte Sarıyer’in sahip olduğu bir diğer doğa harikası. Adından da belli olacağı gibi bu bölge asırlar önce Balkan bölgesinden göç edenlerin yerleştirildiği bölgeydi.

Bu durum zamanla pek çok yerin ismine de ilham kaynağı oldu. Belgrad Ormanı da bu konuda sembol örneklerden birisi. Çok çeşitli ağaçlara ev sahipliği yapan orman, gölet alanlarıyla da birlikte harika bir ambiyansa sahip.

Havanın iyi olduğu günlerde trekking gibi aktiviteler için de fazlasıyla uygun bir rotası bulunuyor. Bu bölgede yaşamanın avantajlarından dolayı da çok şey vaat ettiğini söyleyebiliriz.

Yorum Yazın