Türkiye’nin En Güzel Yeraltı Şehirleri

Türkiye‘nin keşfedilmeyi bekleyen pek çok doğa harikası var. Birçoğumuz bu güzelliklerin ne adını ne de yerlerini biliyoruz. Yeni yerler keşfetmek isteyenlerin listesine giren, Türkiye’nin az bilinen doğa harikalarının her birinin kendine has özelliği ve hikayesi bulunuyor. İşte, Türkiye’nin en güzel yeraltı şehirleri :

Ani Mağaraları

Ocaklı köyü yakınlarındaki Ani Harabeleri çevresinde yer alan Ani Mağaraları‘nda 823 yapı ve mağara var. Bostan Deresi’nin iki yakasındaki tüf kayalıklara oyulan bu mağaralar, mezar, depo ve ev gibi çok çeşitli amaçlarla kullanıldı.

Saratlı Yeraltı Şehri

Saratlı Yeraltı Şehri, Aksaray iline 25 km uzaklıktadır. Kasaba yerleşim alanının güneyinde yer almaktadır. 2000 yılında temizlik kazısına başlanan ve 2002 yılında kapalı durumdaki bir mekanı daha açığa çıkarılan yeraltı şehri üç katlıdır. İçerisinde ahır, mutfak, sukuyuları, tandır, ocak, ambar damları gibi yaşamsal mekanlar olup bu mekanlar arasındaki bağlantılar dehlizlerle sağlanır.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra, bölgenin Roma döneminden kalma önemli yeraltı korunma sistemlerine ve mağaralara sahip olması, ve bölge halkının misafirperliği Saratlı’nın önemli bir turizm merkezi olmasına katkı sağlamaktadır.

Gaziemir Yeraltı Şehri

Kapadokya’nın sadece bulutlara değen balonları, doğanın sanatı peribacaları değil, toprağın altına işlenmiş yeraltı şehirleri de meşhur. Kim için, neye karşı yapıldığı bilinmese de, hepsi hem koruyucu, hem barındırıcı, hem de şaşırtıcı. Kapadokya yeraltı şehirlerinin sadece bu bölgeye özgü jeolojik oluşumları ise dünyada hiçbir yerde yok. 25.00 km² lik Kapadokya’da 200 den fazla yeraltı şehri olduğu söylense de sadece 36 tanesi biliniyor. Aksaray Gaziemir Yeraltı Şehri ise en yeni yeraltı keşiflerinden.

Dünyanın ve Kapadokya‘nın tek yeraltı kervansarayı olduğu tahmin edilen Gaziemir Yeraltı Kervansarayı ile aynı meydanda bulunan Gaziemir Yeraltı Şehri‘ni görmek isteyenler, Aksaray’ın Gaziemir köyüne uğramalı.

Benzer Haber  Khloe ve Kourtney Kardashian Kardeşlerin Evi

Hüyük Yeraltı Şehri

Orta ilçesine 11, İl merkezine 55 km mesafede bulunan Hüyük Köyünde yer alan yeraltı şehri 2005 yılında tespit edilerek tescili yapılmıştır. 2006 ve 2008 yıllarında Çankırı Müzesi tarafından yapılan arkeolojik temizlik çalışmalarıyla yeraltı şehrindeki tüm mekanlar ve içindeki küçük kilise, içerisinde rahatlıkla dolaşılarak gezilebilecek bir ören yeri niteliği kazanmıştır.

Çankırı’da şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Hüyük Yeraltı Şehri, 2005 yılında keşfedilerek tescillendi. Bu şehrin Hristiyanlığın yenin yayıldığı dönemlerde gizlice ibadet yapmak isteyen kişiler tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Acıgöl Yeraltı Şehri

İlk olarak 1975 yılında keşfedilip, 1991 yılında ancak iki katı ziyarete açılabilen Tatlarin Yeraltı Şehri, Nevşehir in, Acıgöl beldesinin 10 km. kuzeyinde, Tatlarin kasabasının “Kale” olarak bilinen tepesinde yer alıyor. Bugüne kadar üç girişi saptanan Yeraltı Şehri’nde kilise yoktur. Girişlerin üçüncüsünde, her iki tarafı yüksek taşlarla desteklenmiş bir giriş kapısı vardır. Bu kapı yatay bir taşla da korunmuştur.

Yeraltı Şehri’nin diğerlerine göre daha büyük mekanlardan oluşmuş olması ve kilise sayısının çokluğu gibi belirtilerden yola çıkan araştırmacılar, Tatlarin’in bir sivil yerleşim mekanı olmaktan çok askeri ya da dini amaçlarla kullanılan bir manastır ya da “Garnizon” olduğunu tahmin etmektedirler. Yeraltı Şehri’nin orijinal girişi yıkılmıştır. Yaklaşık 15 metre uzunluğundaki bir geçit, giriş bölümünü oldukça geniş bir salona açar. Bu pasaj, diğer yeraltı şehirlerinde de birçok örneğine rastlanan ortası delikli dev sürgü taşlarıyla, izinsiz girişlere kapatılmış.

 

Yorum Yazın