Ülkemizin en büyük 10 stadyumu için, bizim gibi futbola bu derece tutkulu bir ülkede tutkunun en güzel yaşandığı yerlerin zirve yerleri diyebiliriz. Rekabetin bu kadar yüksek seviyede ve fazla takımla olduğu ender liglerden birine sahip olan Türkiye, derbileriyle de ayrı bir ambians yaşamaktadır. Dünyanın çeşitli liglerindeki rekabetler siyasi ya da dini ayrılıkçı fikirlerden dolayı oluşurken bizdeki rekabetin bu gibi durumlardan uzak sadece futbol odaklı olması da o liglerde yaşanan aşırı holiganizm tabanlı ölüme varan şiddet olaylarının olmasını engellemektedir. Her ne kadar son yıllarda çeşitli durumlardan dolayı statların seyirci ortalaması düşüş gösterse de önümüzdeki dönemde bu rekabet yeniden seyirci ortalamalarını yukarıya çekecektir. Peki bu rekabetin ev sahipliğini yapan stadyumların büyüklük açısından sıralaması nasıldır? Yanıtını aşağıda bulabilirsiniz:
İçindekiler
- Ülkemizin En Büyük 10 Stadyumunun Birincisi: Atatürk Olimpiyat Stadyumu
- Ülkemizin En Büyük 10 Stadyumundan Bir Diğeri: Türk Telekom Arena Stadyumu
- Ülkemizin En Büyük 10 Stadyumundan Olmak İçin İddialı Yenilikleriyle Şükrü Saraçoğlu Stadı
- Ege’nin İncisinde Muazzam Ambians: İzmir Atatürk Stadyumu
- Modern, Teknolojik ve Etkileyici Bir Stat: Konya Torku Arena
- Bursa’nın Zirvede Yer Alabilecek Stadı: Timsah Arena
- Boğaza Karşı Akıllı Stat: Vodafone Arena
- Trabzonspor’un Yeni ve Teknolojik Stadı: Şenol Güneş Stadyumu
- Bando Takımı, Tribünü ve Ambiansıyla Yenilenen Eskişehir Stadyumu
Ülkemizin En Büyük 10 Stadyumunun Birincisi: Atatürk Olimpiyat Stadyumu
2002 yılında Galatasaray’ın Olympiacos maçıyla açılışı yapılan Atatürk Olimpiyat Stadyumu, 76 bin kişilik kontenjanıyla inşa edildiği günden bu yana ülkemizin en büyük stadyumu konumunda. 2005 yılındaki unutulmaz Şampiyon Ligi finaline de ev sahipliği yapan stat, Türkiye’nin uluslararası arenada aday olduğu her turnuvada elindeki güçlü kozlardan birisi.
Ülkemizin En Büyük 10 Stadyumundan Bir Diğeri: Türk Telekom Arena Stadyumu
Galatasaray’ın iç saha maçlarını oynadığı Türk Telekom Arena Stadyumu, inşaatına 2007 yılında başlanıp 2011 yılında Ajax’la oynanan özel maçla açıldı. Altyapısı ve ambiansıyla ön plana çıkan stat, Madonna gibi uluslararası pek çok konsere de ev sahipliği yapmış ve yapmaktadır. Türk Telekom Arena Stadyumu da tıpkı Atatürk Olimpiyat Stadyumu gibi Türkiye’nin uluslararası arenada aday olduğu turnuvalarda stat listesinde yer alan önemli spor komplekslerinden biridir.
Ülkemizin En Büyük 10 Stadyumundan Olmak İçin İddialı Yenilikleriyle Şükrü Saraçoğlu Stadı
Fenerbahçe’yle özdeşleşen Papazın Çayırı’na kurulan ve kendisi de sembol olan Şükrü Saraçoğlu Stadyumu, kapasite olarak Türkiye’nin en önemli statlarından biridir. Fenerbahçe’nin Avrupa’daki pek çok önemli galibiyetine ev sahipliği yapan stat, uluslararası arenada da 2009 UEFA Finali’nin de yapıldığı spor kompleksi olarak bilinmektedir.
Ege’nin İncisinde Muazzam Ambians: İzmir Atatürk Stadyumu
İzmir Atatürk Stadyumu, 1971 yılında açıldı. 2005 yılında yenilendi. Bugünkü 52 bin kişilik kontenjanına ulaşarak Türkiye’nin en büyük stadyumlarından biri olmuştur. Her ne kadar şu anda İzmir takımları en üst ligde yer alamasalar da yıllarca Süper Lig’deki pek çok müsabakada bu statta önemli rakipleri yenmişlerdir. Taraftarlarıyla defalarca 52 bin kişilik bu dev statta taraftarlarıyla harika ambians oluşturmuşlardı.
Modern, Teknolojik ve Etkileyici Bir Stat: Konya Torku Arena
Yapımına 2012 yılında başlanan ve 2014’te açılışı yapılan Torku Arena, sahip olduğu teknolojik imkanlarla Türkiye’nin modern statlarından birisi olmuştur. Stat, tribün ambiansı açısından da şehirde son yıllarda önemli bir ivme yakalanmasını sağladı. Konyaspor’un ligde üst sıralarda yer alıp Avrupa’da mücadele etmesinde de bu şekilde dolaylı da olsa katkı sağlamıştır.
Bursa’nın Zirvede Yer Alabilecek Stadı: Timsah Arena
Temeli 2011 yılında atılan ve 2015’te açılışı yapılan Timsah Arena, aldığı şampiyonlukla Türkiye’nin beşinci büyük takımı unvanına sahip olan Bursaspor’un iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Timsah adı, Bursaspor’un sembolü olmasından gelmektedir ve stadın yukarıdan görünüşü timsah şeklindedir. Yaklaşık 43 bin kişilik kontenjanı bulunan stat, gerek teknolojik özellikleri gerekse taraftarın neredeyse her maç tribünleri doldurup iç sahalarında harika bir ambians oluşturmasıyla şimdiden ülkenin seyir zevki yüksek maçlarını izleyenlere yaşatıyor.
Boğaza Karşı Akıllı Stat: Vodafone Arena
Yapımı 2013 yılının sonlarında başlanan stat, yaklaşık iki buçuk yılda bitmiş ve Nisan 2016’da açılmıştır. Beşiktaş’ın on yıllarca kullanıp özellikle ambiansıyla adını uluslararası kamuoyuna İnönü Stadı’nın yerine yapılan Vodafone Park, Beşiktaş’ın yeni mabedi konumundadır. Teknolojisi ve altyapısıyla fark yaratan statlardan olan Vodafone Park, kapasitesiyle de sıralamanın üst basamaklarında yer almakta.
Trabzonspor’un Yeni ve Teknolojik Stadı: Şenol Güneş Stadyumu
2013 yılında yapımına başlanıp 2016’da açılış maçıyla kapılarını açan Şenol Güneş Stadyumu, Trabzonspor’un son yıllardan itibaren yeni mabedi olmuştur. İsim sponsorluğunu Medical Park’ın yaptığı stat, hibrit çim ve altyapı hamleleriyle seyir zevki olarak iyi bir zemin ortaya koymaktadır.
Bando Takımı, Tribünü ve Ambiansıyla Yenilenen Eskişehir Stadyumu
Yenilenen yapısıyla 2016’da kapılarını açan stat, yaklaşık 35 bin kapasiteye sahiptir. Gerek bando takımı gerekse tribünüyle ülke çapında nam salan Eskişehirspor ise bu statla ters orantılı olarak kötü gidişatını sürdürmektedir. İki sembolü olan tribün ve bando takımı iç sahadaki, takım bir alt ligde olsa da hemen her maç yaklaşık 35 bin kapasiteyle muazzam bir ambians yaratmakta.