Emlak Bankası Yeniden Açılacak mı? Açılırsa İnşaat Sektörüne Neler Katar?

Emlak Bankası yeniden açılacak mı sorusu son dönemde fazlasıyla gündeme gelmekte. Emlak Bankası bilindiği gibi 1946 yılında kuruldu ve dönem dönem çeşitli birleşimlere gitse de sahip olduğu sermaye ve birikimiyle yaklaşık 55 yıl piyasaya yönelik faaliyetlerini sürdürdükten sonra 2001 yılında çalışmalarını sonlandırdı. Bunda en büyük neden, gerek ülkemizdeki gerek dünyanın diğer bölgelerindeki finans ve inşaat sektörlerinin artık krizlerden kurtulup böyle bir yapıya ihtiyaç duymamasıydı. Fakat 2008 küresel krizi başta olmak üzere aradan geçen yıllarda yaşanan pek çok olumsuz durum, hem inşaat sektöründe hem de diğer sektörlerde sermayenin zor günler geçirmesine neden oldu. Sermayenin yaşadığı problem ülke ekonomisini de etkilerken, bu nedenle piyasanın bu gibi yapılara olan ihtiyacını gözler önüne sermekte. Peki, Emlak Bankası gibi yapılar ülke ekonomisine dair hangi ihtiyaçları karşılamaktadır? Geri gelmesi için yaşanan gelişmeler nelerdir? Konuyla ilgili detayları yazımızın devamından inceleyebilirsiniz.

Bakan Albayrak Açıkladı: Yıl Sonunda Açılacak

2008 Küresel Krizi başta olmak üzere pek çok finansal kriz gösterdi ki mevcut finansal sistemde bazı aksaklıklar baş göstermektedir. Bu doğrultuda her ülkenin ekonomi liderleri piyasa koşullarını iyileştirmek için çeşitli çözümler aramaktadır. Finansal sistemlerini daha iyiye ulaştırmak için projeler geliştirmektedir. Emlak Bankası ise, inşaat sektöründe bunu uygulamak için geri getirilmesi gündemde olan projedir. Sürdürülebilir ekonomi adına mevcut borçların azaltılması ve daha düşük faiz uygulanması gibi konularda önemli avantajlara sahiptir. Bu avantajı oluşturan nokta ise tahmin edilebileceği gibi, Emlak Bankası’nın sektörel bir yapıda olması ve spesifik bir alanda çözüm sunması. Konuyla ilgili son dönemde çıkan haberler üzerine Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin 20. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Emlak Bankası ile ilgili çalışmaların yıl sonunda sona ereceğini belirtti. Kısa, orta ve uzun vadeli çözümler arayan inşaat sektörü için sermaye ihtiyacına yönelik olumlu bir gelişme olan bu konu, sektörel iyileşmenin habercisi niteliğinde.

Benzer Haber  Ekim 2018 kira zam oranı belli oldu!

Finansal altyapı günümüzde her sektörün en önemli altyapısını oluşturmakta. Dolayısıyla bir sektörün sürdürülebilir olması için finansal maliyetin mümkün olan minimum düzeyde tutulması ve banka gibi unsurlarla sürdürülebilir iletişim kurulması fazlasıyla önemlidir. Emlak Bankası konusu da bu açıdan, sektörün bazı problemler yaşadığı bu dönemde önemli bir destek oluşturabilir. Bu nedenle Emlak Bankası konusunda yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte.

Yorum Yazın