İçindekiler
- Emlak ilan siteleri bekleneni veriyorlar mı?
- Sahibinden.com bekleneni verebiliyor mu?
- Hürriyet Emlak daha mı iyi?
- Milliyet Emlak yarışta geri mi kaldı?
- Zingat.com aranan emlak ilan sitesi mi?
- Emlakjet doğru yolda mı ilerliyor?
- İdeal emlak ilan siteleri nasıl olmalı?
- Profesyonel Emlak Danışmanları ne yapabilir?
Emlak ilan siteleri bekleneni veriyorlar mı?
Emlak ilan siteleri emlak alıp satmak isteyenler ve profesyonel emlak işiyle uğraşanlar tarafından sıklıkla kullanıyorlar. Aslında basit bir ortak amaç var. Doğru ilanı, doğru alıcı ile buluşturmak. Peki Emlak ilan siteleri bunu tam anlamıyla yapabiliyorlar mı? Cevap çok net hayır. Şu anda bir sürü yeni oyuncu olsa da bu pazarda asıl oyuncu sayısı belli. Ana oyuculara bakarsak Sahibinden, Hürriyet Emlak, Milliyet Emlak, Zingat, Emlakjet ve diğerleri diyebiliriz.
Sahibinden.com bekleneni verebiliyor mu?
Bu alanın ilk yıldızı. İlan denince ilk akla gelen site. Malum son zamanlarda üyelik fiyatlarının anormal artışı, haksız rekabet iddiaları gibi olumsuz birçok konu ile gündemimize geldi. Aslında en güzel başarı öyküsünü yazan ilan sitesi sahibinden.com diyebiliriz. Şu anda da pazarın bilinirlik konusunda ilk akla gelen sitesi. Ancak yapısal acil değişiklikler yapmazsa her geçen gün düşüşe geçeceğini öngörüyoruz. Fiyatların çok artması, haksız rekabet gibi konular sıkıntılı olsa da bu siteyi asıl bekleyen tehlike bu değil. En büyük tehlike ilan alanında datasının kirlenmesi ve kullanıcı dostu olmaktan hızla uzaklaşması. İlan sitelerinin bir numaralı amacı doğru ilanı doğru alıcı ile buluşturmak değil mi?
Gerçekten sahibinden mi?
Sahibinden.com da bu olamaz. Siz emlak danışmanlarından, otomobil galerilerinden kira kadar üyelik bedeli alırsanız haklı olarak o emlak danışmanları ve otomobil galerileri önce kendi ilanının gösterilmesini ister. Sitenin adında belirtildiği gibi sahibinden ilan veren bir kişi ilgili kategorilerin en arka sıralarına doğru itilir. Peki emlak sektörünün profesyonel satıcılarına bu üyelik ücretini verirken ön sıraları için belli bir ilan sayısı verilirse ne olur? Portföyünde olmasa da hayali bir ilan yaratılır. Olmadık fiyata olmadık bir konut uydurur. Arayan olduğu zaman o ilandaki ev satıldı ancak benzer evler portföyümüzde yer alıyor denilir. Konut alıcısı çağrılıp alakasız fiyatlarla alakasız konutlar gösterilir. İki kere bu işlemi gören kullanıcı 3. defa aynı siteye bakmaz.
Bir de gerçekten isminizde yer alan ‘sahibinden’ olan ilanları bu kadar arka plana atarsanız alıcı aradığı konutu bulmakta zorlanır. Ayrıca bu siteyi çok aktif kullanan bazı emlak danışmanlığı firmalarını şikayet sitelerinde aratırsanız haklarında destan yazıldığını görüyorsunuz. Site’de ciddi para aldığı için bilse de sesini çıkarmıyor.
Diğer problemleri ne?
Ayrıca bu site sadece konut ilan sitesi değil. Birçok sektörde sözde hizmet veriyor. Ancak hakimi olmadığı konularda hizmet verdiği için saçmalıyor. Araştırırken denk geldiklerimiz: Cites yasaları ile korumaya alınan canlıların alım satımı yapılabiliyor. Akdeniz bukalemunları gibi. İnsanları dolandırmayı meslek edinen kişilerin en büyük av alanı haline gelmiş durumda. Birçok sosyal medya gruplarında aynı kişilerin farklı farklı isimlerle buraya çeşitli konularda ilan verip, insanları dolandırdığıyla ilgili içerik dolaşıyor. Kullan at telefon hatları alındığında telefon numarası koruma olmaktan çıkıyor. İşin özü bu site siteye giren alıcıları korumaya yönelik hiç bir şey yapmadığı için her geçen gün kullanıcı dostu olmaktan uzaklaşıyor. Bu politikalarını sürdürdüğü sürece her geçen gün geriye doğru gideceğini düşünüyoruz.
Hürriyet Emlak daha mı iyi?
Sadece emlak üzerine çalışıyor. Bu alanda en popüler sitelerinden. Arkasında dev bir basın kuruluşu var. Üstelik bu basın kuruluşu halkın güvenini kazanmış. Emlak ofislerinin üye olduğu bir emlak ilan sitesi. Yani birçok artısı var. Ancak altyapı sorunları sahibinden.com a göre daha fazla yaşanıyor. Mükerrer ilan olmuyor gibi reklam cümleleri var ancak gerçeği tam yansıtmıyor. Kullananların çoğu sektörün profesyoneli, kendi konutunu satmak isteyen kişilerin ilanları çok az. Çünkü ilan vermek daha zor. Yine üyelik ücretlerinde beklenenlerin çok üstünde bir artışları var. Sahibinden.com dan gelen kötü sinyalleri olumlu değerlendirebilirler ancak kendilerini biraz daha toparlamaları lazım.
Milliyet Emlak yarışta geri mi kaldı?
Bir üstteki rakibi için geçerli artılar burası içinde geçerli. Ancak tanıtım çalışmalarında yetersiz kaldığı için son kullanıcıya uzak bir emlak ilan sitesi. En büyük bir eksikliği son kullanıcı açısından bilinirliği düşük. Yani konut arayan buraya az bakıyor bu da onu işlevsiz kılıyor.
Zingat.com aranan emlak ilan sitesi mi?
Direkten dönen bir proje. Neredeyse aranan kan olacaktı. İşin doğrusu altyapı olarak pek eksiği yok. Belki de en iyisi. Viral reklamlarla insanların dikkatini de çektiler. Ancak ilan verme aşamasında bireysel kullanıcı son aşamaya kadar gelip ilan vermek için kendinize bir emlak danışmanı bulun diye yönlendirilince insanlar kendilerini dışlanmış hissetti. Hala ümitliyiz bu siteden ancak son kullanıcı politikalarını gözden geçirmeliler.
Emlakjet doğru yolda mı ilerliyor?
Umut verici bir proje daha. Emlakçıların bu siteden müşteri telefonu geldiği zaman heyecanlandıkları bir site. Boşa arayan sayısının daha az olduklarını söylüyorlar. Ancak arama sayısı yeterli mi? İşte ilan sitelerinin genel problemi burada. Projenin iyi tarafları var tabii ki. Mobil uygulamaları güzel. İlk ilan karşılaştırması veren site kendisi. Sadece ilan değil güzel haberlerde veriyorlar. Evinin değerini öğren diye bir uygulama da başlattılar. Arkasında güçlü bir kurumda var. Ancak bilinirliğinin daha da artması lazım. Bu konu ile ilgili reklam çalışmaları da yapıyorlar. Ancak reklamı öyle bir yapmışlar ki yapmasalar da olurmuş. Reklamın iyisi kötüsü olmaz diyen kişiler bu reklamı izlememiştir. Reklamlarda zapping yapmayan kişilere kanal değiştirtme özelliğine sahip bir reklam. Doğru tanıtım çalışmaları yapılır ve çizgilerini bozmazlar ise yine de ümit var.
İdeal emlak ilan siteleri nasıl olmalı?
Günümüzde son kullanıcısını düşünmeyen hiç bir proje başarılı olamaz. İnsanlar rahat ilan vermeli, aradığını rahat bulmalı ve güvenilir olmalı. Bunu yapamayan her proje eninde sonunda elenecektir. Ayrıca son kullanıcı açısından bilinmeyen projeler bir çok doğruyu yapsalar bile anlamı olmayacaktır. Bu nedenle sektöre sürekli yeni oyuncu katılsa da ayrışabilmeleri için çok ciddi yatırım, emek ve doğru yönetim gerekli. Açıkçası bu alanda büyük bir boşluk var ve hiç bir proje istenilenleri tam veremiyor. İstenilenleri bir araya getiren, temiz data barındıran, son kullanıcıyı koruyan bir proje eninde sonunda gelip, diğer tüm projelerin önüne geçecektir.
Profesyonel Emlak Danışmanları ne yapabilir?
Zincir emlak ofisleri alternatif olarak Google reklamlarını kullanabilirler. Bu yöntem doğru kullanıldığında yatırım getirisi en fazla olan alıcıya ulaşma metodudur. Bütün büyük inşaat firmaları bunu keşfetti ve aktif kullanıyorlar. Hiç dev inşaat şirketlerinin satış ofislerinin emlak ilan sitelerinde ilanına denk geldiniz mi?
Bu yöntemin dezavantajı gerçekten bilen birisinin kurgulaması lazım çalışmayı. Profesyonellik gerektiriyor.
Bireysel kullanıcı ne yapabilir? Doğru projenin oluşmasını beklemekten başka bir yöntem şu an ne yazık ki mevcut değil. Mevcut projelerin eksik yönlerini sık sık kendilerine geri bildirim olarak verebiliriz. Belki kendilerini düzeltmeye çalışabilirler. Düzeltmeme konusunda ısrarcı iseler o emlak ilan sitesini kullanmayın.
Serbest piyasa ekonomisinde eninde sonunda emlak ilan siteleri arasından bir proje diğerleri arasından sıyrılıp, fırsatları kullanmayan diğer emlak ilan sitelerinin pişmanlık içinde kendisini izlemesini sağlayacaktır.