JLL tarafından hazırlanan Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi 2018 raporu açıklandı. Türkiye, 3 sıra yükselerek küresel şeffaflık sıralamasında 100 ülke arasında 41’nci sıraya yerleşti.
Gayrimenkul sektörü için çeşitli hizmetler sunan JLL, iki yılda bir hazırladığı Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi 2018 raporunu açıkladı. 100 ülke arasında 41’nci sıraya yerleşen Türkiye, bir önceki rapora göre 3 sıra birden yükseldi.
Rapora göre, dünyanın en şeffaf ülkesi İngiltere olurken, Avustralya ikinci, Amerika Birleşik Devletleri ise üçüncü oldu.
Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi Türkiye Hangi Kategoride Bulunuyor?
Dünya üzerindeki 100 ülke arasından hazırlanan endeksin zirvesinde İngiltere bulunuyor. Az önce ifade ettiğimiz gibi ikinci sırada Avustralya, üçüncü sırada ise ABD yer alıyor. Bu ülkeler “Yüksek Derecede Şeffaf” kategorisinde bulunuyor.
Türkiye’nin yer aldığı grup ise “Yarı Şeffaf” kategorisi. Bu grup, 33’ncü sıradaki Çin ile başlıyor, 60’ncı sıradaki Macau ile son buluyor. Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi 2018 raporunda Türkiye 3 sıra yükseldi! İki yıl önce 44’ncü sırada yer alan Türkiye, bu yıl üç basamak yükselerek 41’nci sırada yer aldı.
Türkiye, son iki yılda gerçekleştirdiği sıçramada istikrar yakalayabilirse, şeffaflık konusunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’i birkaç yıl içerisinde yakalamış olacak. Listenin son sırasında ise Venezuela var.
Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi Nedir?
JLL tarafından 100 ülkede ve toplam 158 şehirde yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi oluşturuluyor. Bu endeks yabancı yatırımcıların karar verme aşamasında fazlasıyla kilit rol oynuyor.
Bir ülkenin gayrimenkuldeki şeffaflık performansı, o ülkeye gerçekleştirilmesi muhtemel yabancı yatırımlara yön veriyor. JLL’nin 20 yıldır yayınladığı endekste, “Kurumsal Yönetişim”, “Gayrimenkulde devlet düzenlemeleri ve kanunlar” ve “Veri güvenliği” gibi başlıklar, ülkelerin sıralamalarını ve puanlarını belirliyor.
2018 Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi
Endeks, gayrimenkulde şeffaflık konusunda küresel anlamda istikrarlı bir ilerlemenin kaydedildiğini belirtiyor. Endeks’te yer alan pazarların %85’inin, geçtiğimiz endeksten bu yana geçen iki sene boyunca şeffaflık skorunu yükselttiği görülüyor. Ancak yatırımcı ve kullanıcının ve genel olarak kamunun yükselen beklentileri, değişim oranını geride bırakıyor. İngilizce konuşulan ülkelerin üst sıraları domine ettiği endekste Birleşik Krallık, Avustralya ve ABD dünyanın en şeffaf pazarları olarak öne çıkıyor.
Kıta Avrupası’ndaki teknoloji meraklısı pazarlar, özellikle Hollanda ve İsveç de üst sıralarda. “Yüksek oranda şeffaf pazarlar”ı oluşturan ülkelerin, yeni teknolojiler ve alternatif sektörler yaratmadaki öncü rolleriyle aynı zamanda 2016’dan beri en çok gelişme gösterenler olduğu görülüyor.
Dünyanın en büyük gelişen ekonomileri ise Endeks’in “Yarı-Şeffaf” sınıfında yoğunlaşıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, küresel nüfusun neredeyse yarısını oluşturan sekiz gelişen pazar (“Big 8”: Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Tayland ve Türkiye), Endeks’te “gayrimenkul alanında sundukları muazzam fırsatlar, şeffaflık eksikliği ile sınırlamaya uğruyor” ifadeleriyle tanımlanıyor. Endeks’e göre bu ülkelerden çoğu gelişme kaydetseler de “Şeffaf” sınıfına girmeleri için yasal çerçevelerde reformlar geçirmeleri gerekiyor.
100 ülke arasında 41. olan Türkiye ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya arasında konumlanıyor. Tam sıralamaya ulaşmak için tıklayın. Bu seneki Endeks’te pek çok ülkenin gösterdiği ilerlemenin tamamen farklı ve kendine özgü nedenlere sahip olduğu da belirtiliyor. Yaşamadığı “dışa açılma” döneminden ötürü sıralamada üst sıraya çıkan Myanmar, 2018 yılında en çok ilerleme gösteren ülke oldu. Hollanda, Hindistan, Dubai ve Tayland da son Endeks’ten bu yana güçlü ilerleme kaydeden ülkeler.