Gayrimenkulde “Gerçek Değer” Zorunluluğu Başlıyor

Gayrimenkulde “Gerçek Değer” zorunluluğu başlıyor. Konut satışlarında yaşanan en büyük problemlerden birinin, değerinin altında konut satışları olduğunu gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, emlakla ilgili zorunluluk gerektiren önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Gayrimenkullerin gerçek değerini hesaplamanın zorunluluk olacağı bu uygulama kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm şehirlerdeki ve ilçelerdeki emlak ürünlerinin değerini ölçecek.

Gayrimenkulde “Gerçek Değer” zorunluluğu başlıyor. Konut satışlarında yaşanan en büyük problemlerden birinin, değerinin altında konut satışları olduğunu görülüyor. Emlakla ilgili zorunluluk gerektiren önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Gayrimenkullerin gerçek değerini hesaplamanın zorunluluk olacağı bu uygulama kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm şehirlerdeki ve ilçelerdeki emlak ürünlerinin değerini ölçecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  bu sayede yaşadığı vergi kaybını da en aza indirmeyi planlıyor. Uygulamayı 2022’den itibaren hayata geçirecek. Bu çalışma sadece evleri değil, evlerin yanı sıra iş yeri ve arazileri de kapsayacak. Ev, iş yeri ve arazilerin ölçülen fiyatları bir harita üzerinde yer alacak. Satışlarda tapudaki fiyatla bu haritadaki fiyat karşılaştırılacak.

Emlak satışı, haritadaki gerçek fiyat üzerinden yapılacak

Satış sırasında tapudaki fiyatla haritadaki fiyat arasında bariz bir fark olursa harç kesilecek. Ve emlak satışı, haritadaki gerçek fiyat üzerinden yapılacak. Fakat Bakanlık 2022’de bu uygulamayı hayata geçirmeden önceki 3 yılda emlaklarda vergi kaybına uğramamak adına konutların gerçek değerini ölçmeye yakın yeni bir formülü zorunluluk haline getirdi. Konutlarda uygulanacak bu zorunluluk kapsamında; ev, iş yeri ya da arsa gibi gayrimenkul satışı yapacak olanlar, gerçek değeri öğrenmek için bir gayrimenkul değerleme şirketinden ekspertiz raporu alacak. Bu ekspertiz raporunun, ortalama 250-300 liralık maliyeti olacak. Tahmini olarak 2022’de hayata geçecek olan yeni haritalama sistemine dek tapu satışlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kıstas olarak kabul edilecek.  Bu acil eylem planı sayesinde yeni haritalama sistemi hayata geçmeden önceki süreçte ev, iş yeri ya da arazi satışlarında bu gayrimenkullerin fiyatlarının düşük gösterilmesinden kaynaklı vergi kaybının önüne geçilmesi planlanıyor.

Benzer Haber  Unkapanı Köprüsü Bu Gece Trafiğe Kapatılacak

2022’de hayata geçirilecek olan değer haritası sisteminde ev, iş yeri ya da arazi fiyatları tüm unsurlar gözetilerek çıkarılacak. Ayrıca zaman içerisinde gayrimenkullerin çevresinde yapılacak kamu yatırımlarından kaynaklı değer artışı da yansıtılacak. Gayrimenkul sektöründe adil vergi sistemini oluşturmak adına uzun vadeli bir proje olarak görülmekte. 2022’ye kadar olan süreçte ise konutların değerini gayrimenkul değerleme şirketlerindeki ekspertizlerin hazırlayacağı ekspertiz raporları belirleyecek.

Yorum Yazın