Banu Evleri Projeleri ile adını herkese duyuran Hasanoğlu İnşaat’ı ziyaret ederek Haluk Hasanoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik. Hasanoğlu inşaat’ın gelecek planları ve sektörün gidişatı ile ilgili uzun uzun görüştük. Detaylar röportaj videomuzda
İçindekiler
- Emlaklobisi’nden herkese merhaba. Bugün Hasanoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu’nun konuğuyuz. Sizi ve şirketinizi birde sizin söyleminizle tanıyabilir miyiz?
- Önemli bir görevle şirkette işe başladınız. İlk karşılaştığınız zorluğu hatırlıyor musunuz?
- Şirkette göreve başladığınızda hangi proje üzerinde çalışıyordunuz?
- Ispartakule’de birçok projeniz var ve hepsinin ismi Banu Evleri. Öncelikle Banu Evleri ismi nereden geliyor?
- Banu Evleri 1-2-3 olmak üzere Ispartakule’de üç tane projeniz var. 1 ile 3 teslim edildi, 2. de teslim aşamasına geldi. Bu projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Bu iki projeniz Ispartakule bölgesinde mi? Bahçekent bölgesinde mi?
- Bütün inşaat sektöründe 1+1 yatırımı varken bile sizin hiç 1+1 inşa etmediğinizi, tamamen aile yaşantısına yönelik 2+1,3+1 ve 4+1 seçenekleriyle inşaat faaliyetleri sürdürdüğünüzü görüyoruz. Çok kullanışlı kat planlarınız var. Bu planlanmış bir stratejimiydi?
- İstanbul dışında da projeleriniz var mı?
- Yurtdışı müşterilerine satış oranlarınız nedir?
- Döviz kuruna sektör olarak nasıl bir destek gerekir?
- Türkiye için kazanç vakti kampanyasından bahsettiniz. Bu kampanyanın öncü firmalarından bir tanesi sizsiniz. Bu kampanya ne ile desteklenebilir? Satışlara yansıması nasıl olur?
- Konut alıcısına ev alırken nelere dikkat etmesini öneriyorsunuz?
Emlaklobisi’nden herkese merhaba. Bugün Hasanoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu’nun konuğuyuz. Sizi ve şirketinizi birde sizin söyleminizle tanıyabilir miyiz?
1987 yılında İstanbul doğumlu aslen Trabzon Ofluyum Bilgi üniversitesi finans mezunuyum. Aynı okulda işletme üzerine yüksek lisans yaptım. Yaklaşık sekiz yıldır da aile şirketimizde görev almaktayım. Firmamız bu yıl yirmi beşinci yılını kutluyor. Şirketimiz yaklaşık 1 milyon metre karelik iş hacmine ulaştı. Son dönemlerde özellikle Bahçeşehir Ispartakule ve Bahçekent bölgesine yoğunlaştık. Firmamız bu yılın eylül ayı sonunda Ispartakule’de üçüncü projesini teslim edecek. Bununla birlikte Ispartakule’de yeni projeler geliştiriyor olacağız.
Önemli bir görevle şirkette işe başladınız. İlk karşılaştığınız zorluğu hatırlıyor musunuz?
Çok iyi bir yönetim ve teknik kadromuz vardı. Onlar sayesinde tüm sıkıntıları aştık.
Şirkette göreve başladığınızda hangi proje üzerinde çalışıyordunuz?
Banu evleri projemizi tamamlamak üzereydik. Sosyal donatılarıyla o dönemin İstanbul’da ki en büyük karma projelerinden biriydi.
Ispartakule’de birçok projeniz var ve hepsinin ismi Banu Evleri. Öncelikle Banu Evleri ismi nereden geliyor?
Banu Evleri ismi kız kardeşimden geliyor. Aile olarak ona yaptığımız bir jest diyebiliriz.
Banu Evleri 1-2-3 olmak üzere Ispartakule’de üç tane projeniz var. 1 ile 3 teslim edildi, 2. de teslim aşamasına geldi. Bu projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ispartakule firma olarak yoğunlaştığımız bir bölge. Orada firmamızın arsa ve arazi yatırımları bulunuyor. Banu Evleri 1 ve 3 te yaşam başladı. Banu Evleri 2 daha büyük bir proje olduğu için orada da teslimlerimizi bu ay sonunda gerçekleştireceğiz. Bunlar dışında bölgede 2 adet inşaat çalışmalarına başlamadığımız arsamız bulunuyor. Bunlardan biri için ruhsat alımımız gerçekleşti. Diğeri için de proje çalışmaları devam ediyor.
Bu iki projeniz Ispartakule bölgesinde mi? Bahçekent bölgesinde mi?
Ispartakule bölgesinde bulunuyor. Bahçekent bölgesinde de şirketimizin 2 adet arsası bulunuyor.
Bütün inşaat sektöründe 1+1 yatırımı varken bile sizin hiç 1+1 inşa etmediğinizi, tamamen aile yaşantısına yönelik 2+1,3+1 ve 4+1 seçenekleriyle inşaat faaliyetleri sürdürdüğünüzü görüyoruz. Çok kullanışlı kat planlarınız var. Bu planlanmış bir stratejimiydi?
Bugüne kadar küçük metre kare daire yapmadık. Bunun en büyük sebebi aile yaşantısını düşünüyoruz. Bay ve bayanlar için ayrı sosyal tesisler kuruyoruz. Bunun dışında kat planlarına bakacak olursak çok kullanışlı çünkü en az kaybı ve en kullanışlı alanı oluşturmaya çalışıyoruz. En küçük dairelerimiz olan 2+1 dairelerimiz 2 balkonu, çamaşır odasını ve 2 banyoyu barındırıyor.
İstanbul dışında da projeleriniz var mı?
Kesinlikle var. İstanbul’a yakın arsa araştırma geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle İstanbul’a yakın olması ve yabancı yatırımcının ilgisini çeken şehirler olması nedeni ile Bursa ve Yalova da arayışımız sürüyor. Antalya ve Ege’de de arsa araştırma çalışmalarımız sürüyor.
Yurtdışı müşterilerine satış oranlarınız nedir?
Ispartakule’de geliştirdiğimiz projelerde projelerimizin %50 ‘ye yakınını yabancı yatırımcılarımıza teslim ettik.
Döviz kuruna sektör olarak nasıl bir destek gerekir?
Projelerdeki metre kare satış fiyatları uzun süredir sabit. Döviz ile alım yapan ve yurtdışında yaşayan vatandaşlar için bu önemli bir fırsat. Onlara ulaşmak adına gerek yazılı gerek medya üzerinden bir takım pazarlama faaliyetleri sürdürüyoruz. Buna ilave olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın oluşturacağı bir organizasyonla ve Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı bölgelerde bu projeleri götürüp tanıtabilir, onları kendi ülkelerinde Türkiye’de misafir edebiliriz. Ben şuna inanıyorum ki yurtdışında yaşayan birçok Türk ailenin uzun vadede planı tekrar ülkesine dönmektir. O yüzden şimdi yapacakları yatırım onlar için kazanç olacaktır.
Türkiye için kazanç vakti kampanyasından bahsettiniz. Bu kampanyanın öncü firmalarından bir tanesi sizsiniz. Bu kampanya ne ile desteklenebilir? Satışlara yansıması nasıl olur?
Kamuoyunda ilgi uyandırdığını söyleyebilirim. Biz de bunu satış ofislerimizdeki yoğun trafikten takip ediyoruz. Buna ilave olarak Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 günlük programda da önemli bir maddeydi bu, Emlak Bankası’nın faaliyete geçmesi ile birlikte özellikle yerel pazardaki müşterilerin ev almak isteyen Türk vatandaşlarının uygun konut kredisi faizleri ile konut alımını sağlayabilir diye düşünüyorum.
Konut alıcısına ev alırken nelere dikkat etmesini öneriyorsunuz?
Konut alıcısı yeterince bilgili. Biz bunu proje geliştirirken gördük. Buna ilave olarak almayı düşündükleri dairenin brüt ve net metre kare farkına bakmalarını öneriyorum. Bunun dışında yaşamaya başladıktan sonra çok yüksek aidat giderleri ile karşı karşıya kalabilirler. Yatırım yapmadan önce firmalardan, proje geliştiren müteahhitlerden, sitelerin ortak kullanım alanları ve bunların giderleri, daire bazında yansıyacak maliyetler hakkında bilgi almalılar.