inşaat sektörü nasıl kurtulur? Sektör içine düştüğü ekonomik buhrandan çıkabilir mi? Bu durumda kim ne yapmalı? Çanlar kimin için çalıyor? İnşaat sektörünü kurtarmak zorunda mıyız? İşini kötü yapanı kurtarmaya çalışırken işini iyi yapanı nasıl ödüllendireceğiz? Kör kuyuların dibine düşen inşaat patronlarının tekrar yüzeye çıkması için neden elinden tutalım?
İçindekiler
İnşaat sektörü nasıl kurtulur?
İnşaat sektörü nasıl kurtulur? makaleme başlamadan önce belirtmek isterim ki; kimse patronları kurtarmaya çalışmasın amacımız vizyonu olmayan patronları kurtarmak değil inşaat sektörünü kurtarmak olmalı…
Devlet taşın altına elini koysun, yanlış kararlar veren, şirketini batıran inşaat patronları Maliye Bakanlığı’nın, Çevre Bakanlığı’nın kapılarını aşındırsın. Çözümü kendinde değil Devlet kapılarında arayan müteaahhitlere prim vermemeliyiz. Örneğin sen X inşaat patronu konkordato ilan edeceksin, borçlarını ödemeyeceksin sonra gidip saçma sapan organizasyonlara büyük paralar verip sponsor olacaksın. Yok arkadaş sen orda duracaksın… Parasını ödemediğin taşeronların batacak, senden daire alan vatandaşlar “Yandım Allah” diyecekler sen gidip utanmadan, sıkılmadan paraları sağa sola dağıtacaksın… Ağlamaya hakkın yok…
Devlet Baba üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor.
KDV indirimi yapıyor, vergilerde indirime gidiyor, kentsel dönüşümü destekliyor, faizleri düşürmek için bankalara baskı yapıyor, yetmedi Emlak Bankası’nı yeniden açmaya hazırlanıyor. Neden? Sektör yaşadığı darboğazdan çıksın toparlansın diye… Aynı zamanda vatandaş konut sahibi olabilsin diye…
Yazımın giriş bölmünde bahsetmiştim, sıkıntıda olan inşaat patronlarını kurtarmak zorunda mıyız? Elbette hayır.. Amacımız inşaat sektörünü kurtarmak.. İşini iyi yapan 50. yılını kutlamaya hazırlanan çok fazla inşaat firması var. Plansız – projesiz, hesapsız – kitapsız iş yapan firma zaten zor duruma düşecektir. Bunu direkt olarak ekonominin içinde bulunduğu duruma bağlamak da yanlış. Taşıyamayacağın yükün altına girersen zaten batarsın.. İşini iyi yapan her zaman kazanır. Bu çok basit bir kuraldır… 2000 yılından itibaren inşaat sektörünü takip ediyorum. Biraz tecrübem olduğunu düşünüyorum, bırakın sektör kendini düzeltsin… İşini iyi yapan inşaat firmaları ayakta kalmaya devam edecektir, işini kötü yapan ise bugün kurtarılsa yarın zaten batacaktır…
İnşaat sektörünün batmaması için daha doğrusu geliştirilmesi için sektörün aktörlerine ve devletimize düşen görevlerin bazılarını gelin birlikte inceleyelim…
İnşaat sektörü için devlet ne yapmalı?
Son iki üç yılda ne yapılmış diye geçmişe doğru bir göz attığımda görüyorum ki devlet üstüne düşenin fazlasını yapmış. Aslında daha fazla birşeyler yapmasına gerek yok. KDV indirimi yapılmış, vergi muafiyeti yapılmış, kentsel dönüşüme destek verilmiş. Öyleki kentsel dönüşümde batan firmalara İller Bankası aracılığıyla kurtarma paketleri oluşturulmuş…
Emlak Bankası veya Emlak Katılım Bankası yakın zamanda açılacak. Bu bankanın açılması inşaat firmalarını kurtarmak için değil inşaat sektörünü geliştirmek için olmalı. Öyle anlatılmalı. Hem firmalara hem de daire için konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşlara ucuz maliyetli kaynak oluşturmalı..
“Devlet ucuz arsa geliştirsin biz ekonomik konut üretelim” diyen çok sayıda inşaat patronunu dinledim. “Devlet ucuz arsa geliştirsin” fikrine katılmıyorum. Devlet düzenli kentleşme ve deprem riskini azaltacak nedenlerden dolayı arsa geliştirebilir. Müteaahhitler istedi diye değil… Çünkü arsa maliyetlerinin bu kadar artmasının tek nedeni yine inşaat patronlarıdır. Bir birleriyle yarıştıkları için arsa maliyetleri bu noktaya geldi. 1-2 şantiyeniz varken 3-4 tane daha proje geliştireyim derseniz sonuç böyle olur. Rekabet için arsa maliyetlerini arttırdınız… Merak etmeyin talep düşerse arsa maliyetleri de düşecektir… Bugün arsayı bedava verseniz iş yapmayacak çok müteaahhit çıkar…
İnşaat sektörü ne yapmalı?
İnşaat sektörü nasıl kurtulur?
Asıl çözüm burada. Öncelikle ellerinde satılmamış daireler için acil eylem planı yapmalılar. Kampanyalar geliştirip dairelerini alıcılara uyacak şekilde satmalılar. Şirketlerine sıcak para girişi sağlamalılar. Kar-zarar hesabı yapmamalılar..
Yüksek kar beklentisinden kurtulmalılar. Arsa payı dahil 250-300 bin liraya ürettikleri daireler için 700-800 bin lira istemekten vazgeçmeliler. İnşaat sektörünü katma değeri yüksek sektör olarak görmemeliler. Çok kazançlı günler geride kaldı. Artık normallleşmeliler… 10-15 yıl önce kurulan inşaat firmasının patronu zenginler kulübüne ilk 100’den girebiliyordu. Şimdi artık o dönemler geride kaldı.
İnşaat sektörünü kolay kazanç kapısı olarak değil iş olarak görmeliler. İnşaat sektörü çok kazandırıyor diye düşünenler hemen bu sektörden uzaklaşsınlar. O eskiden di, hem de çok eskiden…
Araştırma yapıp talep olmayan bölgelerde proje geliştirmeyin. Nasıl olsa satılır anlayışıyla yapılan binalar bugün konut stoğu algısına neden oluyor. İhtiyaca göre projeler geliştirin. Alım gücünün düşük olduğu bölgelerde metrekaresi 8-10 bin liraya konut üretip satmaya kalkarsanız batarsınız…
Doğru alanda doğru projeler geliştirin…