Kiraya verilen mesken ya da iş yerinden geçen yıl elde edilen gelirler için beyanname dönemi vardır. Kira beyannamesi nedir, gelir vergisi nasıl hesaplanır, kira beyannamesi ne zaman verilir? Kira beyannamesi ile ilgili tüm detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.
Ev ve işyeri sahibi olan kişiler kira beyannamesi ne zaman verilir, kira beyannamesi hesaplama, kira vergisi ödeme tarihleri, kira beyannamesi örneği, hazır beyan gibi konuları araştırıyorlar. Sizler için kira beyannamesi ile ilgili tüm detayları derledik.
İçindekiler
Kira Beyannamesi Nedir?
Mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak 193 Sayılı GVK’da belirtilmiştir. Gayrimenkulden elde edilen bu gelirler bazı koşullar altında gelir vergisine tabi tutulur.
Kira Beyannamesi Ödemeleri
Kira beyannamesi için ödemeler, vergi dairelerine, anlaşmalı bankalara, internet bankacılığı ile veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresinden anlaşmalı banka veya kredi kartları kullanılarak havale yöntemi ile yapılabilir. Kira geliri elde eden mülk sahipleri ve beyanname verecekler Maliye’nin internet sitesine kendileri eriştiklerinde de ödeme bilgilerine erişebilirler. Elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmesi şarttır.
Kira Beyannamesi Ne Zaman Verilir?
Kira beyannamesinin her yıl 1 – 25 Mart tarihleri arasında verilmesi gerekir. Fakat 2018 yılında 25 Mart hafta sonuna denk geldiği için 26 Mart 2018 tarihine kadar süre tanındı.
Mülk sahipleri beyanname dönemi süresince taşınmazın bağlı olduğu vergi dairesinde beyannamelerini verebilirler ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresinde yer alan ‘Hazır Beyan Sistemi’nden online olarak da formu doldurup rahatlıkla beyannamelerini verebilirler.
60 yaş üzeri internet kullanmayı bilmeyen mükellefler, okuma yazma bilmeyenler ve engelli kişiler için “444 0 189” numaralı Vergi İletişim Merkezi’ni arayarak yardım istenebilir ve Maliye Bakanlığı tarafından yönlendirilen memurlar bu kişilere yardımcı olmakla görevlidir.
Maliye Bakanlığı’nın tapu, elektrik, doğalgaz, su abonelikleri ile banka, PTT, sigorta gibi kurumların verdiği bilgiler doğrultusunda kişilerin kira geliri olduğu tespit edilebilir. Bu nedenden dolayı kişiler verilen tarihler arasında kira geliri beyanı yapmak zorundadır.
Kira geliri beyannamesi verilmezse veya eksik ya da yanlış verilirse belli yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımların başında kişilerin istisna oranından faydalanamaması gelir. Diğer yaptırımlar ise kişilere usulsüzlük ve vergi cezası uygulanmasıdır.
Mülk sahibi kişiler, konutunu annesi, babası, çocuğu, kardeşi, büyükannesi, büyükbabasına kiralamış ise bu kişilerden kira alamaması nedeni ile kira beyanı vermez. Ancak kişi yalnızca 1 adet konutunu aile bireylerine bedelsiz verebilir ve yalnızca bu uygulama 1 konut ile sınırlandırılır. Yıl boyunca kira bedelleri kira beyannamesi ile belgelenmiş olur. Kira geliri elde eden mal sahipleri işyeri kira geliri olarak 2017 yılı içerisinde toplam 3.900 TL üzerinde mesken kira beyannamesi verdiler.
Gelir Vergisi Beyannamesi Örneği
Gelir vergisi beyannamesi örneğini aşağıdaki linke tıklayarak indirebilirsiniz.
[button link=”https://www.emlaklobisi.com/wp-content/uploads/Yil_Gel_Ver_Bey_1001B-1.xls” size=”big” align=”center” icon=”momizat-icon-download3″]Gelir Vergisi Beyannamesi İndirmek İçin Tıklayınız[/button]
Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Aylık kira geliri 1.000 lira ile 1.500 lira arası olan konutlar için hesaplanan vergi, yaklaşık bir aylık kiraya denk gelir. Yani, bu aralıkta kira alanlar için ‘bir yıllık kiranın bir aylığı devlete ödenecek’ denilebilir.
3.900 liralık istisna
2018 yılında işyeri ve meskeninden kira geliri elde edenler için beyan dönemi başlamıştı. 2017’de, kiraladığı konuttan 3 bin 900 TL’nin, işyerinden ise 30 bin liranın üzerinde kira geliri olanlar 26 Mart’a kadar beyan vermek zorundadır. Beyanname vermeniz ceza almamanız açısından önemlidir.
Vergi beyan edilmez ya da eksik veya yanlış beyan edilirse 2017 yılı için belirlenen 3.900 liralık istisna tutarı hakkından yararlanılamaz. Fakat, yetkililerce herhangi bir tespit yapılmadan önce, belirtilen sürelerde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilir.
Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, vergi yükümlüsü adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilir. Belli koşullar altında gelir vergisine tabi tutulur.
Kira gelir vergisi, konut ve işyeri kiralamalarından gelir elde eden kimseler tarafından verilir. Vergiyi geliri elde eden kişiler yani mülk sahipleri öder. Fakat kira gelir vergisi için belirlenen istisna tutarından düşük gelir elde eden kimseler beyanname vermek zorunda değildir.
2017 yılında meskenlerinden 3 bin 900 TL nin üzerinde, işyerlerinden 30 bin TL’ nin üzerinde gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerin vergi ödemesi gerekir. Gerçek gider yöntemi açısından kira beyannamesi vermek önemlidir.
Gelir Vergisi Nedir?
Gerçek kişilerin elde ettiği gelirlerden alınan bir vergiye gelir vergisi denir. Gelir gerçek kişiler için;
Gayrimenkul ve menkullerden elde edilen gelirler,
Serbest meslekten kazanılan gelirler,
Zirai faaliyetler sonucunda elde edilen gelirler
şeklinde çeşitlendirilebilir.
Gelir vergisi, Türk vergi sisteminde yer alan vergi kalemlerinden birisidir. Şahısların elde ettiği kar üzerinden ödenir.
Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Gelir vergisi, yıl içinde elde edilen kazancın gelir vergisi oranıyla çarpılmasıyla hesaplanır. Gelir yükseldikçe, gerçek kişilerin devlete ödeyeceği vergi oranı da yükselir. Gelir türlerinin hesaplanmasına dair bilgiler, her yıl düzenli olarak Maliye Bakanlığı sitesinde açıklanmaktadır.
Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Gelir vergileri 2 taksit şeklinde ödenmektedir;
İlk ödeme mart ayının son gününe kadar ödenmelidir. İkinci ödeme ise temmuz ayının sonuna kadar ödenmelidir.