Kiracının kiradan düşebileceği masraflar nelerdir? Sorusu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Bir evin kiralama aşamasında çift taraflı imzalanan kira sözleşmesi hem kiracının hem de ev sahibinin haklarını koruyor olsa da, ilerleyen zaman içerisinde birtakım anlaşmazlıklar yaşanabiliyor.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunların başında hangi masrafların kiradan düşeceği, hangi masrafları ev sahibinin veya kiracının karşılamakla yükümlü olduğu geliyor.
Kira sözleşmesi; 2011 yılında yapılan yasa değişikliği ile borç – alacak olarak belirlenmiş ve Türk Borçlar Kanununun 299. maddesinde; ” Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme ”, olarak tanımlanmıştır.
Kira sözleşmesi; yasalar ile içeriği belirlenmiş bir sözleşeme olsa da kiracı ile kiraya veren arasında yapılan anlaşma maddelerinin yazılacağı bir açıklamalar kısmına alanı bırakılarak oluşabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Kiracı ile mülk sahibi arasında oluşabilecek maddi anlaşmazlıkları çözmek adına bırakılan bu alan kiracının kiradan düşebileceği masrafları yazabileceği bir alan olarak da kullanılır.
Ev sahibi tarafından karşılanan masraflar
Kiracı; kiraladığı gayrimenkul ile ilgili olarak yapacağı masrafların eve ait olan kısımlarını mülk sahibinin ödeyeceğini açıklamalar kısmında belirtebilir veya yapacağı masrafların kiradan düşüleceğini bu alana yazabilir. Evin demirbaşı olan ısıtma, soğutma sistemlerinde meydana gelen arızalara ait masraflar, elektrik tesisatı, su tesisatı gibi tesisatlarda oluşabilecek arızalar, iç cephe duvarları ve dış cephe duvarlarında meydana gelebilecek olan dökülmeler ev sahibi tarafından karşılanması gereken masraflardır. Kira sözleşmesinde bu konular net olarak belirtilmediğinde ödeme konusunda sıkıntılar yaşanabilir.
Asansör, dış cephe boyanması gibi apartman gideri olarak tanımlanabilecek giderleri kiracı ev sahibinden temin edebilir. Ev içinde meydana gelen sıva dökülmesi, kapı, lamba vb. armatürlerin kırık olması durumunda kiracı bu masrafları ev sahibinden talep edebilir veya anlaşarak kiradan düşebilir.
Kiralık evde kombinin bozulduğu ve kiracının ev sahibine bilgi vermeden acilen kombinin onarımını yaptırdığı bir senaryoda; kiracı masrafı faturalandırarak kiradan düşme hakkına sahip bulunuyor. Böyle bir durumda ev sahibinin itirazı söz konusu olduğunda ise, kiracının hukuki yola başvurması mümkün.
Kanunda konuyla ilgili öne çıkan bir başka maddede (Madde 303) ise “Kullanımla alakalı olmak şartı ile öngörülen veya öngörülemeyen tüm yan giderleri, kiraya veren karşılamak ile yükümlüdür.” yazıyor.
Kiracıya ait masraflar
Kiracı; kendi kullanmış olduğu elektrik, su, doğal gaz gibi abonelik işlemleri gerektiren temel ihtiyaçları için abonelik masraflarını ödemek zorundadır. Mülk sahibi sadece mülk kullanımını kiraya vermiş olduğu için mülk dışında yapılacak masraflar kiracının ödeyeceği masraflar arasında yer alır. Ayrıca; ısıtma ve soğutma tesisatları ile ilgili yapılması gereken bakımları kiracı yaptırmamış ise oluşacak arızaların masrafları da kiracıya ait olacaktır.
Kiracı yapmakla yükümlü olduğu bakımları ve abonelikleri yaptırmadığında veya iptal ettirmediğinde oluşacak yükümlülük kiracıya aittir. Ayrıca gayrimenkul içinde yer alan kapı, avize, duş kabini gibi demirbaşlarda oluşacak zararları tazmin etmekle yükümlüdür. Kiracı tarafından ödenmesi gereken masraflar arasında aidat, haftalık ve aylık temizlik ücreti gibi masraf kalemleri de yer alır.
Kiracı hangi masrafları öder ?
Kiracının yaptığı masraflar; sadece kiracının kullanımı ve rahatı için yapılan masraflar olduğu için ev sahibi tarafından kiracıya ödenmez. Bu masraflar her kiracı tarafından yapılması gereken ve kiracı yükümlülüğünde olan masraflardır.