Konkordatolar İnşaat Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

Konkordatolar inşaat sektörünü nasıl etkileyecek? Sizler de merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz. Özellikle bu yıl gündeme gelen konkordato, pek çok sektör gibi inşaat sektörünü de yakından etkilemekte. 2018’de daha da artan kur dalgalanması ve çeşitli finansal problemlerden kaynaklı arz-talep dengesizliği gibi durumlar, uzun bir aradan sonra inşaat sektörünün ritminin düşmesine ve borçlardan kaynaklı konkordatolara ya da iflaslara neden oldu.

İflas etmeyen büyük borç sahipleri ise konkordato ilan etme yoluna gitti. Konuyu daha iyi aktarmak adına öncelikle konkordatoyu açıklamak gerekirse; terimsel anlamıyla konkordato,  batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri koşullar dahilinde ödemek için alacaklılarıyla yaptıkları anlaşmadır. Sektörde yaşanan bu durumun kur dalgalanması gibi genel nedenlerin yanı sıra sektör bazlı arz-talep gibi çeşitli faktörleri de olduğundan dolayı konkordato ilan eden firmaları da diğer sektörlerden ayrı olarak kendi içinde kategorize edebiliriz.

250 bin dolar değerinde konut alımına vatandaşlık hakkı

Özellikle bu yıl yaşanan kur dalgalanması ve bu kur dalgalanmasının yarattığı hasarın dışında problemler mevcut. İnşaat sektöründe konkordato ilan eden firmaların yaşadığı en büyük problemlerden biri, oluşan talep miktarının daha üzerinde arz sunmaları. Bu arzların birikimiyle zaman içerisinde oluşan bu stoklar talep edilmeyince firmaların finansal anlamda hem kısa hem de orta vadeli borçları artmaya başladı.

Türkiye’deki hemen her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de sermayenin belli bir limiti bulunuyor. Ve bunu uzun vadeli olarak sürdürememekte. Bununla beraber stoklar belli bir seviyenin üzerine çıkınca, planlanan stok sayısını aşıyordu. Bu da çeşitli finansal problemlerden kaynaklı büyük borçları ve iflasları beraberinde getirdi. Bu finansal problemlerin sonuçlarından biri olan ve iflasın biraz daha esnetilmiş hali olan konkordatodur.

Pek çok firmanın bu yola başvurmasına neden olmuştur. Çok sayıda firmanın konkordato ilan etmesinden dolayı bu konuda kamu çeşitli teşvikler vermeye başlamıştır. 250 bin dolar ve üzerinde konut alındığında vatandaşlık verilmesi, vatandaşlık vermek için tapu şartının kaldırılması ve kentsel dönüşüm projelerinde eğer ev bir buçuk katından fazla metrekareye ulaşmayacaksa, harç ve tapu masraflarının kaldırılması gibi uygulamalar bu konkordatoların minimuma indirilmesi ve sektörün yeniden canlanması için yapılan kamu çalışmalarından bazılarıdır. Bunun sektöre nasıl bir etki edeceğini ise önümüzdeki süreçte verilerle göreceğiz.

Benzer Haber  Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu

İnşaat sektöründeki bu finansal problemler sadece sektörü değil, Türk ekonomisinin genelini de yakından ilgilendirmektedir. Sadece inşaat değil pek çok sektörde yaşanan konkordato, finansal anlamda yeni düzenleme ya da yapılanma ihtiyacını ortaya koymuştur. İnşaat sektöründe konkordatoların önüne geçmek için bu düzenlemelerin bir kısmı yapılmış diğer kısımların düzenlenmesinde ise şimdiki uygulamalardan elde edilecek sonuçlara göre hareket edilecektir.

 

 

Yorum Yazın