Konut sektöründe kiracıları sevindiren düzenleme geçtiğimiz günlerde mecliste görüşülmeye başlandı. Kira fiyatlarının pek çok yerde enflasyonun da üzerinde artış göstermesinden dolayı bu konuda bir önlem alınmak isteniyor. Buradaki en büyük soru işareti ise, konutlarda hangi verilere dayanarak zam yapılacağı. Şu anki en yaygın görüşlerden biri TÜFE oranları göz önünde bulundurularak zam yapılması yönünde. Fakat uzun vadede bu da problem yaratabilir. Önümüzdeki yıllarda ÜFE oranı düşer de TÜFE aşırı yükselirse bu kez TÜFE ve ÜFE’den kaynaklı bir başka problemle karşı karşıya kalınacak. Bu nedenle kiracılara uygulanacak zamın sistemi henüz belli olmasa da uzmanlar tarafından, uygulanacak olan sistemin kiracıyı aşırı artıştan koruyacağı belirtilmekte. Konuyla ilgili bir diğer görüş ise enflasyona dayalı bir artış oranı yapılması fakat bu konuda da net bir adım yok.
Kira zammını TEFE-ÜFE oranı belirleyecek
TBMM’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşülmesi sırasında konut fiyatlarının artışlarını belirleyen unsurlar için çeşitli tartışmalar devam etmekte. Bu süreçte birbirinden farklı öneriler de gelmeye devam ediyor. Örneğin, konut fiyatlarıyla ilgili bir başka görüş, artış oranlarının alt ve üst limitini Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenebileceği yönünde.
Kira fiyatlarının artışını belirleyen kriterin belirlenmesinde savunulan bir başka unsur ise, TÜFE ve ÜFE oranlarının ortalamasının alınması şeklinde. Eğer TÜFE ya da ÜFE’den biri ele alınırsa, ikisinden birinin olası aşırı yükseliş ya da düşüş durumlarında çeşitli problemler yaşanabileceği için ortalama alınmasının daha iyi olacağı düşünülüyor. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi kira artışlarının enflasyon oranına dayalı olmasının doğru olacağını savunanlar da var. Şimdilik; TÜFE-ÜFE oranı, enflasyon oranı ve bakanlığın seçeceği bir oran gibi seçenekleri bulunan kira zammının henüz net olarak hangi kriterle belirleneceği belli olmamakla birlikte muhtemelen önümüzdeki dönemde karara bağlanacaktır. Hem gayrimenkul sahipleri hem de kiracılar için sadece kısa değil orta ve uzun vadede de önemli olduğu için henüz tam bir uzlaşıya varılamamış durumda. Alınacak kararla gayrimenkul sahipleri ve kiracı taraflarının ikisini de memnun etme çabası olduğu için görüşmeler devam etmekte.
Henüz kira fiyatları konusunda net bir sonuca varılamasa da bu sürecin kiracılar için daha iyi koşullar oluşturacağı düşünülüyor. Kira artışlarında net bir şey söylenmediğinde bazı evlerde ortalamanın çok üzerinde artış oranları talep edilebiliyor. Bu sayede bu gibi durumların önüne geçilmesi ve hem gayrimenkul sahipleri hem de kiracılar için uygun bir model belirlenmesi bekleniyor.