Maketten ev alacaksanız söylentilere ve rüzgara göre hareket etmeyin. Televizyonlarda çıkan uzun uzun reklamlara aldanmayın. Basında yer alan bir günde 500 adet daire sattık, bir haftada satış rekorları kırdık gibi söylemlere kulak asmayın. Maketten ev alacaklara tüyolar için yazımızın detaylarını iyice okumanızı tavsiye ederiz.
Oturmak için bile daire alsanız bu bir yatırımdır. Emlak yatırımlarınızda ölümcül hatalar yapmayın. Üstelik bu dönemde… Konkordato isteyen firma sayısı her geçen gün artarken birikimlerinizi sokağa atmayın. Ben her şeyi bilirim demeyin iyice araştırın…
İçindekiler
Maketten ev alacaklara tüyolar
İnşaat Firması ile ilgili tüyolar
- İnşaat firmasını, firmanın patronunu ve lokasyonu araştırın. Şirketin referanslarını, patronların ticari sicilini ve itibarını araştırın. Daire almayı düşündüğünüz firmanın daha önce teslim ettiği projeleri inceleyin. Oturanların memnuniyet seviyesini öğrenin. Malzeme kalitesine bakın.
- İnşaat Firması önceki projelerini zamanında teslim etmiş mi inceleyin. İki senede teslim edeceğini söyleyerek yola çıkan, 6-7 senede proje teslim eden birçok firma olduğunu unutmayın
- İnşaat firmasının finansal durumunu araştırın. Ülkemizde 300 bine yakın müteahhit var. Yani bu alanda enflasyon çok yüksek. İyisi var, kötüsü var. Sermayesi ve iş bitirme yeterliliği ne kadar? Onun için biraz emek verip, terleyip kapı kapı dolaşıp firmanın mali durumu hakkında bilgi toplamaya çalışın.
- Deneyimli, konusunda uzman firmalara öncelik verin. Belli miktar ucuz diye projeyi bitirme ihtimali düşük firmalara yönelip, risk almayın.
Şantiyeler hakkında tüyolar
- İnşaatın yapılacağı şantiyeyi ziyaret edin. İşler nasıl, çalışma var mı? gözlem yapın. Vinçleri inceleyin. Vinçler çalışmıyorsa hepsi aynı yöne bakıyor demektir. Çalışmayan kule vinçler serbest bırakıldığı için rüzgarın yönüne göre aynı yöne bakar. Vinçler farklı yönlere bakıyorsa şantiyede işler devam ediyordur. Unutmayın birçok şantiyede işler durma noktasında.
- Şantiye tuğla aşamasındaysa en az 1 hafta gözlem yapın. Tuğla aşaması beklemez. 5. kat seviyesine gelen tuğla işi 1-2 hafta sonra yine aynı seviyedeyse o şantiyede işler durmuştur.
- Şantiyeden çekiç sesleri geliyor mu? Şantiyeler hareketli ve gürültülü olur. İnşaatın yapıldığı alana girip çıkan hafriyat kamyonları var mı? Şantiyeden gürültü geliyor mu? İşçilerde hareketlilik var mı? Bu gözlemleri yapın. 1-2 hafta sonra ev alsanız sorun olmaz. Bu detaylara dikkat etmezseniz sorun olur. 5000 konutluk bir projede içeride sadece 15-20 işçi çalışıyorsa o şantiyede sorun vardır.
- Ev almayı düşündüğünüz firmanın kaç şantiyesi olduğunu araştırın. Diğer şantiyelerde sorun olup olmadığına iyice emin olun. Firma gerçekten dev bir firma değilse ve aynı anda 5 ve daha üzeri şantiyesi varsa o firmadan ev almak için acele etmeyin. Bu güce sahip firma sayısı ülkemizde belli sayıdadır.
- Ev almak için söylentilerin aksine çok doğru bir zaman. İnşaat maliyetleri çok yükseldi. Şu an satılan konut fiyatlarını gelecekte bir daha görme şansınız yok. Ancak doğru firma ve doğru projeden ev almak çok önemli. Şu an şantiye aşamasında olan birçok projenin bitmeme ihtimali maalesef mevcut. İyice araştırarak almak bu nedenle çok önemli.
Mali konularda tüyolar
- Sözleşme aşamasında mutlaka bir avukata danışın. Sizin için sakıncalı olabilecek maddeleri netleştirerek sözleşmeyi imzalayın. Kendinizi güvenceye alacak karşı maddeler eklenmesini sağlayın.
- Ruhsat, iskan durumlarını mutlaka netleştirin.
- Bütçenizin verebileceği en yüksek peşinatı verin. Bunu kullanarak mutlaka pazarlık edin. Fiyatın çok değişebileceğini göreceksiniz.
- Sadece fiyatta değil malzemeler ve istediğiniz tadilatlar konusunda da pazarlık edin. Daha sonra yapmayı düşündüğünüz tadilatları baştan firmaya yaptırın. Sizin yaptıracağınız fiyattan çok daha uyguna mal edebileceklerini unutmayın.
- Evin gerçek değerini iyice araştırın. Aynı lokasyonda benzer projelerde metrekare fiyatları ne durumda bilerek pazarlık masasına oturun.
- Mutlaka net metrekare fiyatlarını öğrenin. Kıyas olarak benzer projelerinde net metrekare fiyatlarını baz alın. Brüt metrekare oranları projeden projeye çok büyük farklılık gösteriyor. Ölçü olarak brüt metrekare fiyatlarını asla kullanmayın.
- Projenin sosyal donatılarının yüksek olması her zaman avantaj değildir. Yüksek aidat giderlerini beraberinde getirir. Firmanın net olmasını talep edin. İlerde olabilecek aidat bedellerinin ne olabileceğini mutlaka öğrenin. Merkezi ısıtma ve benzeri donatılar varsa bu bedellerin ne olabileceğini net olarak sorun.
- Mevcut faiz oranları ile banka kredileri cazip değil. Kendi finansman sistemi olan firmalara yönelin. Bu finansman sistemlerinin size uygun olup olmadığını iyice araştırın. Mümkün ise mali konularda bilgili bir yakınınızdan destek alın.