Otoyolların değer kazandırdığı araziler! Türkiye’de bugüne kadar planlanan en büyük kamu projelerinden biri olan 433 km uzunluğa sahip Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indireceği iddia ediliyor. Sabah gazetesi haberine göre; Gebze’den başlayıp Osman Gazi Köprüsü’nden Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa kentlerini takip ederek İzmir’e inen otoyolun geçtiği araziler, kimi yerlerde dört katına varan oranlarda değerlenmiş durumda. İşte Ekonomist dergisi tarafından yayınlanan otoyolların değer kazandırdığı araziler;

Türkiye’nin mega şehri İstanbul’u İzmir’e bağlayacak olan toplam 433 kilometre uzunluğundaki Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun 2019 yılında tamamlanıp devreye alınması planlanıyor.
Otoyol, geçtiği bölgeleri şimdiden değerlendirmeye başladı. Hat üzerinde yer alan köyden ilçelere kadar 102 bölgedeki arazilerin bazılarında şimdiye kadar 3-4 kata ulaşan değer artışları yaşandı.
TSKB Gayrimenkul Değerleme, Altın Emlak ve otoyolun geçtiği bölgelerdeki son altı yıllık fiyat değişimine göre, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu üzerinde arazi fiyatlarında en ciddi artış Yalova Termal bölgesinde görülüyor.
Bunun yanı sıra en büyük artıştan Yalova’nın Çiftlikköy ve Çınarcık gibi ilçeleri de nasibini alıyor. Bu bölgelerin değer kazanmasında konut ve turizm imarlı arsaların çokluğu etkili oluyor. Buralarda özellikle Arap kökenli yatırımcıların talebinin de fiyatların artmasında etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Bu bölgelerin yüksek prim yapmalarında, projenin ilk etabında yer almalarının da etkisi büyük.
Köprü çevresi değerlendi
Türkiye’nin sanayisi gelişmiş bölgeleri ile nüfus ve turizm yoğunluğunun en yüksek olduğu merkezlerini birbirine bağlayan, toplam geçiş süresi 3,5 saat olması planlanan otoyol, son yılların en büyük kamu yatırımlarından biri olarak öne çıktı.
Otoyol projesinin Balıkesir’den İzmir’e kadar olan kesiminde yaşanan fiyat artışlarının, kuzeydeki arazilerden daha düşük olduğu gözlemleniyor.
Bu hattaki arazi fiyatları, özellikle tarla vasıflı arazilerin çokluğu ve projenin hala gözle görülür bir hal almaması nedeniyle, otoyolun kuzey kesimindeki kadar artmadı. Otoyoldaki etapların ilerlemesiyle birlikte özellikle İzmir girişinin çok değer kazanması bekleniyor.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu güzergahındaki köylerdeki araziler değerlenmeye başlarken dönümü 5 bin lira ile 100 bin lira arasında değişen fiyatlardan arazi satışı yapılıyor. İzmit Körfez geçişini kısaltacak Osman Gazi Köprüsü, Gebze’den ziyade Yalova tarafındaki arazileri değerlendirdi. Fiyatlar Yalova’dan uzaklaştıkça düşüyor.
Laledere Köyü’nde dönümü 15-20 bin lira arasında değişen araziler buna örnek gösteriliyor. Orhangazi Ovaakca (İznik Gölü) tarafında da dönümü 10-15 bin liraya arazi bulmak mümkün. Ovaakca Köyü’nün arka kısımlarındaki arazilerin dönümü ise 5-10 bin lira aralığına kadar düşüyor.
Yüksek primli bölgeler
Yalova’da villa ve çiftliklerin yoğun olarak yer aldığı Kadıköy, Kurtköy, Subaşı, Çavuşçiftliği, Kabaklı, Sultaniye ve Kazımiye köylerinin bulunduğu alan arazi fiyatlarının en çok arttığı yerler arasında. Altınova’ya bağlı köyler içerisinde en cazip ve en değerli arazilerin bulunduğu köy ise köprünün ayaklarının kurulacağı Hersek Köyü. Projenin geçeceği Çukurköy, Denizçalı, Kılıçköy ve Kabaklı gibi alanlardaki tarlaların büyük kısmı imara açıldı.

İzmir Otoyolu’nun kuzey kısmında ciddi bir hareketlilik görüldüğüne dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, Osman Gazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun etkisiyle özellikle Yalova ve Bursa’nın dağ köylerinin bile değerlendiğini vurguluyor. Erilkun, “Arsa bazında en yoğun talepler Termal ve Armutlu’da görülüyor. Özellikle Arap yatırımcıların yoğun alımları söz konusu. Bu bölgelerin en kıymetli noktalarında metrekare fiyatları 175 lira ile 190 lira aralığında seyrediyor” diyor.
Başlangıçta 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 km olması planlanan ve Osman Gazi Köprüsü’nü de içeren Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, güzergah boyunca karşılaşılan zemin sorunları nedeniyle 384 km otoyol ve 49 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 km olarak revize edilmişti. Proje, Türkiye’nin ulaştırma alanındaki en büyük yatırımlarından biri olarak da dikkat çekiyor.
Otoyolun, geçtiği güzergah üzerinde yer alan İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa gibi illerin çevrelerindeki bölgelerin sanayi ve ekonomisine katkı sağlaması, yeni yatırımları artırması bekleniyor. Bu yolla taşıt işletme giderlerinde yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacağı hesap ediliyor.