Tadilat Yaptıracakların Bilmesi Gerekenler

Tadilat yaptıracakların bilmesi gerekenler yazımızdan merak ettiğiniz tüm konuları inceleyebilirsiniz. İçinde yaşadığınız evi tadilatlarla yenilemek daha konforlu, daha sorunsuz ve sağlıklı ve tabii ki daha güzel görünen yaşam alanlarına sahip olmanızı ve dolayısıyla da yaşam kalitenizin artmasını sağlar. Homify haberine göre; İçinde yaşadığınız evi yenilerken de, yeni satın aldığınız eski bir evi yenilerken de tadilata başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken önemli şeyler var. Ev yenileme planını bir iş planı olarak ya da sıfırdan başladığınız özel bir proje olarak düşünmek gerekiyor. Evinizi belirli bir bütçe içinde en kusursuz şekilde yenilemenin anahtarı öncelikle tüm süreci etkin bir biçimde planlamaktır.

Ev tadilatında dikkat edilmesi gerekenler

tadilat-emlaklobisi

Tadilatın en kolay gibi görünen ama aslında en zor kısmı planlamadır ve doğru planlama ile her şeyin yolunda gittiği ve sorun yaşamadığınız bir yenileme projesine imza atabilirsiniz. Tadilat planınızı yaparken göz önünde bulundurmanız gereken şeyleri mutlaka notlar alarak ve liste çıkararak belirlemeli ve planı bunlara göre yapmalısınız.

Bütçeleme

Elbette herkes evini en ekonomik şekilde yenilemek ister. Ama tadilat masrafları ilk etapta düşündüğünüzden çok daha fazlasına mal olabilir. Bunun için de tadilata girişmeden önce toplam harcama gereksinimlerine ve bütçe sınırına karar vermeniz çok önemlidir. Bunu da bütçenizi abartmadan ama aynı zamanda tadilat masraflarını hafife almadan yapmanız gerekir. Kalitesiz malzemeler kullanmak size daha ucuza mal olacakmış gibi görünse de aslında tadilat sürecinde size sorun çıkarabilir ve bunun için de tadilata ayıracağınız zaman uzayabilir. Bu da işçilik ücretleri ve zaman açısından size daha pahalıya mal olan bir yenileme süreci doğurabilir. Bu yüzden bütçenizi ayırırken önce iyi bir araştırma yapmanız ve buna göre gerçekçi bir maliyet hesaplamanız şart.

Benzer Haber  Zeruj Port AVM Zeytinburnu'nda Açıldı!

Araştırma

Tadilat yaptırmadan önce araştırmaya başladığınızda aslında önünüzdeki seçeneklerin sayısına ve olanaklarına şaşıracaksınız. Lüks bir mağazada beğendiğiniz bir aydınlatma ünitesinin aynısının internet mağazalarında çok daha ekonomik bir fiyata satıldığını görebilirsiniz mesela. Bu nedenle, evinizi yeniledikten sonra kullanacağınız mobilyaları ve tadilat sürecinde kullanılacak malzeme ve kapı, pencere gibi iç mimari unsurları, istediğiniz boyayı ya da evinizde olmasını istediğiniz aksesuarları ilk gördüğünüz yerden satın almak yerine başka mağazalardaki fiyatlarla karşılaştırmak ve internetten araştırmak için kendinize belirli bir süre ayırın, notlar alarak neyi nereden satın alacağınızı belirleyin.

Profesyonellerle çalışma

Tadilat sürecini tek başınıza halledebileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz ama özellikle kapsamlı ev yenileme projelerinde profesyonel iç mimarlar sizin için çok daha ekonomik ve zahmetsiz bir tadilat süreci ortaya çıkarabilirler. Özellikle eski bir yapı satın aldıysanız mutlaka bir iç mimarla çalışmanızı tavsiye ediyoruz çünkü bir iç mimar tadilat için yönetmeliklere uygun gereklilikleri ve evin mimari yapısını bozmayacak değişimleri görebilir ve buna uygun ve şık bir tasarım ortaya çıkarabilir.

Böl ve yönet

Tadilat planlaması yaparken etkili bir organizasyon için evin bütününe dair plana odaklanırken aynı zamanda küçük parçaları da dikkate almanız gerekir. Hem tüm ayrıntıları hem de genel görünüm ve ihtiyaçları hesap edebilmek için de özellikle tadilat süreci yönetimini kendiniz üstleniyorsanız evinizi parçalara ayırarak her odanın ihtiyaçlarını ayrı ayrı belirlemek ve sonra bütüne yönelik ayrıntıları tespit etmek işinizi kolaylaştıracaktır.

Tadilat ruhsatı nedir?

 

Tadilat ruhsatı, evlerde belirli değişiklikler için mutlaka alınması gereken belgedir. Bu değişikliklerin kentsel yapı kuralları ve yönetmeliklerine uygun bir şekilde uygulanmasını garanti altına alır. Bu belge yasal olarak yapının siluetini değiştirecek, evin metrekare açısından alanını genişletecek tüm değişimler için gereklidir. Eğer evinizi tadilattan geçirirken evinizin içindeki mimari planı farklılaştıracak değişiklikler planlıyorsanız tadilat ruhsatı almanız kanunen şart.

Benzer Haber  Ziya Yılmaz Üniversitesi Geliyor!

Balkon kapatma uygulamaları, dış cephe üzerinde yapılacak değişiklikler, ekstra merdiven ekleme gibi tüm tadilat işlemlerinin belediyeye bildirilmesi gerekir. Tadilat ruhsatı bu kısımda gerekecektir. Eğer bu tür değişimleri gerçekleştirirken tadilat ruhsatı almazsanız o halde eviniz kaçak durumuna düşebilir. Kanunen maddi cezalara ve bazı yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.

Tadilat ruhsatı maliyeti tadilat yaptıracakların gözünü korkutsa da aslında tadilat işlemlerinin en düşük kalemi sayılabilir. Metrekare bazında hesaplanan ve yapının cinsine, yapılacak değişikliğin türüne ve bölgeye göre değişebilen ücret tarifelerini evinizin bağlı bulunduğu belediyenin internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Tadilat yaptırmaya karar verdiğiniz zaman gerekli belgeleri toplayıp belediyeye başvurduğunuzda tadilat ruhsatınızın 30 gün içinde çıkacağını da unutmayın ve zaman planlamasını yaparken bu süreci de hesaba katın.

 

 

Yorum Yazın