Tarihi köşk için servet istendi. İstanbul’da 1901’de cerrah Cemil Topuzlu tarafından yaptırılan, bir dönem Banker Kastelli’nin de sahibi olduğu ünlü İpar Köşkü, 270 milyon liraya satılıyor.
İstanbul’da ünlü cerrah Cemil Topuzlu tarafından 1901’de yaptırılan, bir dönem Banker Kastelli’nin de sahibi olduğu ünlü İpar Köşkü satışa çıkarıldı. 270 milyon liraya satılacak köşkü, Pera Palas gibi ünlü binaların mimarı Aleksander Vallaury inşa etti.
Cemil Topuzlu köşküne o kadar çok özendi ki, 1912’de devrin sadrazamı Gazi Ahmet Muhtar Paşa güzelliği karşısında etkilendi ve Topuzlu’ya İstanbul Şehreminliği (belediye başkanı) görevini verdi.

Köşk, 1931’de şimdiki adını da veren İpar ailesine geçti. “Banker Kastelli” olarak tanınan Abidin Cevher Özden de bir dönem köşkün sahibi olmuştu. Köşkün satışını yapacak olan gayrimenkul danışmanı Evrim Kırmızıtaş şöyle dedi:
“Köşkte 20 oda 4 salon ve 18 banyo bulunuyor. Birinci dereceden tarihi eser olan ana köşk, bin 350 metrekare kapalı alandadır. Bir de aynı arsa içerisinde iki köşk daha var. Yani 270 milyon lirayı veren kişi, üç köşkün de sahibi olacak.”
İstanbul’u İmar Ederken Yıktı
Ama Cemil Topuzlu Paşa’nın göreve gelişi İstanbul için yıkım demekti. Kışlalar, mescidler, hanlar, meydan ve park yapmak için yok edildi. Görevinde fazla kalmayan Cemil Topuzlu Paşa, I. Dünya Savaşı yıllarını İsviçre’de geçirdi. Savaş sonrası İstanbul’a döndükten sonra 1919’da ikinci kez İstanbul Şehremini seçildi. Ertesi yıl görevinden ayrıldıktan sonra bir süre Damat Ferid Paşa kabinesinde Nafia Nazırı (Sağlık Bakanı) oldu. Milli Mücadele bittiğinde yargılanacağını öğrenince Fransa’ya kaçtı.
1924’te Türkiye’ye döndükten sonra sadece mesleğiyle ilgilendi. Cemil Topuzlu, köşkünde ancak kısa sürelerle oturabilmişti. Huzur içinde değildi. Ailede fırtınalar kopuyordu. Cemil Topuzlu, kızı Selma’nın eşi Albay Şahap Gürsel ile geçinemiyordu. Bunun üzerine köşkünü, ‘Şeker Kralı’ olarak bilinen Hayri İpar’a sattı. 1958’de öldü.
20 Odası ve 18 Banyosu Var
Rekor fiyatla satışa sunulan tarihi köşkün 20 odası ve 18 banyosu bulunuyor. Yine tarihi köşk 4 salonu ile konuklarını ağırlamak isteyen kişilere farklı seçenekler sunuyor. Tarihi köşke özellikle de ortada oğu ülkelerinden ilgi olduğu iddia edilirken yine Rus yatırımcıların da teklif verdikleri söyleniyor.
Köşkün satış görevini üstlenen Evrim Kırmızıtaş Başaran köşk hakkında yapmış olduğu açıklamada “İpar Köşkü ,birinci dereceden tarihi eser ve burası şu anda devlet tarafından koruma altında,yeni sahibi aslına uygun birebir yaptırmak durumunda.
Bir dönem sık sık danslı davetlerin verildiği bu köşkün dışı gibi içi de heybetli, 20 oda 4 salon ve 18 banyo bulunuyor. Birinci dereceden tarihi eser olan ana köşk, 1.350 metrekare kapalı alandadır. Bir de aynı arsa içerisinde iki köşk daha var, toplam 2700 metrakere kapalı alan, yani bu fiyatı veren üç köşkün sahibi oluyor.
Köşk her dönem gücün,asaletin, zenginliğin ve tatlı hayatın sembolü olmuş. Satışı için 45 milyon dolar, 270 milyon TL istenilen para dudak uçuklatacak cinsten ama Amerika’dan, Rusya’dan, Kuveyt’ten ve Türkiye’den de ilgilenen müşterilerim var.” diyerek köşkün çok sayıda taliplisi olduğunu söyledi.