Yabancı Yatırımcının Konut Satışıyla Vatandaşlık Alması İçin Tapu Şartı Kaldırıldı

Yabancı yatırımcının konut satışıyla vatandaşlık alması son dönemde fazlasıyla revaçta olan bir konu. Dünyadaki pek çok ülkede de aynı şekilde ya da bazı değişikliklerle uygulanan bu konsept, ülkemizde de yeni yeni uygulanmaya başlandı. Bu konu kısa sürede yabancı yatırımcılar tarafından fazlasıyla ilgi görmekte. Nitekim, bazı kurallar uygulama aşamasında yabancı yatırımcının iştahlı yatırımlarının önüne geçmekte. Bu kurallardan biri de, konut satışıyla vatandaşlık almak isteyen yabancı yatırımcılara tapu şartı konulmasıydı. Konuyla ilgili düzenlemeler yapıldı ve konut aldıklarında vatandaşlık verilmesi için yabancı yatırımcıdan tapu şartı istenmeyecek. Konuyla ilgili yeni açıklanan yönetmelik ve yönetmelikteki diğer detayları yazımızın devamında yer almaktadır.

Minimum 250 bin dolarlık konut alımı karşılığında vatandaşlık verilmesi

Yabancı yatırımcıların gerek konut gerekse diğer alanlarda yatırım yapması, gerek ülkemizde gerekse dünyanın her yerinde önemli bir konudur. Ülkenin döviz rezervini artıran yabancı yatırımcılar, aynı zamanda piyasanın da belirli bir düzenle işlemesi için önemli unsurlardan biridir. Minimum 250 bin dolarlık konut alımı karşılığında vatandaşlık verilmesi de konuyla ilgili yabancı yatırımcıları teşvik eden faktörlerden. Mevcut konut stoğunun azaltılması, ülkeye döviz rezervinin girişi ve yabancı yatırımcının konut alımından sonra diğer sektörlere de giriş yapıp daha fazla döviz rezervi katma olasılığı; belli bir miktarlık gayrimenkul alımı karşılığında vatandaşlık verilmesi gibi imkanların sonuna kadar kullanılmasını gerektirmekte. Fakat konuyla ilgili uygulamada yaşanan problemlerden en dikkat çekeni ise, tapu şartıydı. Bunun nedeni ise, yabancı yatırımcıların önemli bir kısmı, inşaatı yeni başlayan projeleri satın almak istiyor. Çünkü bu gibi projeler, geleceğe dair yatırım açısından daha büyük kazanç yüzdeleri vaat etmekte. Bu nedenle, beklentinin altında satış olma ihtimali doğduğu için tapu şartı kaldırıldı ve ödemenin tamamının yapılmış olması yeterli oldu. İnşaat sektörü genel olarak bu gelişmeden memnun çünkü kuraldaki bu hafifletmenin satışları çok daha fazla artıracağı öngörülüyor.

Benzer Haber  İmar Denetçi Sayısını 2 Bin 100'e Çıkarıyoruz

Türk ekonomisi için en önemli sektörlerden olan inşaat sektörü, mevcut planlamaları ve stratejileriyle sadece ülke içinde değil dünya genelinde de kendisine önemli bir konum elde etmiş durumda. Yabancı yatırımcıları ülkemize çekmek için yapılan bu çalışma da ülkemize döviz girişi anlamında önemli katkılar sağlayacaktır. Yönetmelikle birlikte yıllık 40 bin satış garantisi verilse de inşaat sektörü, yıllık olarak yönetmelikteki bu satış rakamının çok daha ötesinde bir miktarda satış olacağını düşünmekte. Bu da yılda 10-12 milyar dolar arasında bir ek döviz rezervi anlamına geliyor. Eğer beklenen karşılık alınırsa hem inşaat sektörü hem de genel olarak ülke ekonomisi adına önemli bir gelişme.

 

 

Yorum Yazın