Engelliler için ideal ev nasıl olmalı? haberimizi hazırlamadan önce Türkiye’de ne kadar engelli vatandaşımız var önce bu konuya açıklık getirelim. Engelli vatandaşlarımızla ilgili ‘veriye’ ulaşmak çok zor. Kaynaklar eski, en günceli 2011 yılına ait. TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 5 milyon engelli var. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 6,6’sını engelliler oluşturuyor. Bunun yüzde 42,8’i erkek, yüzde 57,2’si kadın.
Engelli bireylerin en çok hatırlandığı gün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Her sağlıklı bireyin de bir engelli adayı olduğunu düşünürsek hayatın her alanında engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak için hep birlikte çalışmalıyız.
Her yıl ülkemizde 1,5 milyona yakın konut satışı gerçekleştiriliyor. Bunların yarıya yakın birinci el konut. Ülkemizin hemen hemen her şehrinde devasa konut projeleri geliştiriliyor. Yeni yapılan apartmanlarda sitelerde patronlar ne kadar engelli yaşamı düşünerek konut üretiyor? Aslında oldukça sınırlı olduğunu söylemek mümkün. Sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalar neticesinde duyarlılık az da olsa her yıl artış gösteriyor.
Nef Engelsiz Ev
Sektörde ve ülkemizde ilk kez uygulanan ‘Nef Engelsiz Ev’ projesi mevzuata, sağlık gereksinimlerine %100 uygun şekilde, fiziksel bir engellinin tek başına dahi rahatlıkla yaşamını sürdürebileceği bir daire olarak tasarlandı ve üretildi. İlk örneği Nef 163 projesinde hayata geçirilen Engelsiz Ev, akademisyenlerin, konusunda uzman doktorların, engelli ve rehabilitasyon danışmanlarının desteğiyle tasarlanarak üretildi. Bu dairede fiziksel bir engellinin sadece kendi imkanlarıyla engelsiz gibi yaşayabileceği bir ev mümkün kılındı.
Her detay tek tek incelendi
Engelsiz Ev LogoProje ile engelliler için ideal ev nasıl olmalı? sorusuna şöyle cevap verildi. Tekerlekli sandalyenin evin içerisinde çok rahat gezebileceği bir ortam yaratıldı. Mutfak tezgahı, buzdolabı ve çamaşır makineleri dahil tüm elektronik ve beyaz eşyalar engelli kişinin kolayca ulaşabileceği seviyeye indirildi. Mutfak dolapları ve evdeki tüm dolapların otomatik kontroller sayesinde sadece bir düğmeyle aşağı yukarı hareket edebildiği bir sistem tasarlandı.
Banyo içerisinde yer alan duş haznesi, lavabo ve tüm tuvalet ekipmanları her türlü tekerlekli sandalye kullanımına uygun hale getirildi. Ayna seviyesine kadar her ayrıntı hesaplandı ve maksimum seviyede teknoloji ve rahatlık düşünülerek uygulandı. Yaşam odalarında günlük dinlenme, TV izleme ve elektronik eşyaların kullanılması gibi günlük aktivitelerin rahatlıkla ve keyifle yapılabilmesi amaçlandı. Odalarda bulunan 5 ayrı acil/uyarı alarm sistemi, resepsiyona giden sinyal sayesinde tüm kapıların kendiliğinden açılmasını sağlandı.

engelliler için ideal ev
Engelliler için ideal ev nasıl olmalı?
Fiziksel engellilerin son dönemde üretilen yeni ve konforlu binaların içerisinde, tüm ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayabileceği bir yaşam oluşturmak.
Toplum bilincini artırmak ve engellilerin topluma karışmasını sağlamak,
Engellilerin yaşamının büyük bölümünü geçirdiği ev ortamında kendisini mutlu ve topluma ait hissetmesini sağlamak.
Engellilerin şehrin merkezinde gerektiğinde bir arkadaşı veya refakatçisi ile paylaşabileceği bu evde, hastane ya da özel bir sağlık kuruluşunda yaşamaya veya mevcut apartman dairelerinin dönüştürülmesi zorluğu ya da imkansızlığıyla uğraşmadan, en doğal hakkı olan rahat yaşama hakkını kullanmasını sağlamak.
Sektördeki diğer inşaat ve gayrimenkul şirketlerine projelerinde engelli dairesinin koyulması konusunda örnek olmak.
İsmini engellerin kaldırılmasından alan Nef Engelsiz Ev projesi, son dönem yapıların içerisinde, engellilerin hayata karışarak yaşayabilmesi için yapılmış olup sektöre ilham verilmesi amaçlandı.
Engelliler için ideal ev nasıl olmalı?
Engelli bir vatandaşımızın ekşisözlükte paylaştğı yazı aslında çok şeye açıklık getiriyor,
“engelli olmak tamam dünyanın heryerinde zordur mutlaka, ama türkiye’ de bir başka zor olduğunu düşünüyorum.
80 bin nüfuslu son zamanlarda heryerde mantar gibi binaların yükseldiği bir ilçede yaşıyorum.
son bir yıldır yatalak ve diyaliz hastası anneannem bizimle yaşıyordu, evimiz 3. katta ve asansörsüz olmasından mütevellit, başka bir eve taşınma kararı aldık zira anneannemi tekerlekli sandalye ile 3. kata taşımak hem anneanneme hem bize eziyet oluyordu. koca şehirde gezmediğimiz yer kalmadı toki evleri dısında hiçbir binada engelli rampası bulamadık.
Toki’deki evlerde de rampa olmasına rağmen asansör yoktu! nasıl işse rampayla eve giren hasta o sevinçle merdivenleri allahın hikmeti ile yürüyecekti belliki. Neyse sevgili okur en sonunda bahçeli müstakil bir ev bulduk rampayı kendimiz yaptıkta yerleşebildik.
Şimdi düşünüyorumda şu ülkede yaşamak zor tamam ama zaten hayatı oldukça zor olan engelli kardeşlerimizin, dostlarımızın hayatını kolaylaştırmak bizim elimizde ama bilerek yapmıyoruz. Binaların engellileri düşünmeden yapılmasında sorumsuz müteahhitler kadar bizimde ihmalimiz var.
Ben şahsen engelliler düşünülmeden yapılmış her projeye karşıyım ve ev alırken, kiralarken şimdilik ihtiyacım olmasa da bir engelli adayı olduğumu düşünerek karşı çıkacağım. “her insan bir engelli adayıdır” söylemini hiç unutmayacağım. Lütfen bağlı bulunduğun yerdeki yürüyüş yoluna hissedilebilir yüzey, hissedilebilir zemin yapılması için belediye’ ye telefon veya mail ile dilekçe ver.
Konut geliştiricileri, mimarlar ve patronlar yeni bir yaşam alanı oluştururken lütfen engelli vatandaşlarımızı da göz önünde bulunduralım. Projeleri engelli bireyleri yaşamın bir parçası olarak görüp hazırlayalım.