gunluk-kiralik-ev

Günlük kiralık ev nedir? Artıları eksileri nelerdir?

Dünyada yaygın olarak kullanılan günlük kiralık ev kavramına ne yazık ki ülkemizde iyi gözle bakılmıyor. Emlaklobisi.com olarak günlük kiralık ev konusunda bir araştırma yaparak artılarını eksilerini ortaya çıkarmak istedik.

Günlük kiralık ev nedir?

Günlük kiralık evler, yüksek otel fiyatları, zamansız ve plansız gezilerde acil konaklama ihtiyacı ve alternatif konaklama şeklinde ortaya çıktı. Tatil yapmak isteyen ve evli olmayan çiftler için otellerde konaklama zorluklarının yaşanması sonucu bu tür evler kiralanmaya başladı.

Hastanelere, havalimanlarına ve fuar alanlarına yakın yerlerde günlük kiralık evlerde adeta patlama yaşandı. İstanbul’da edinilen bilgilere göre günlük kiralık şeklinde verilen ev sayısı neredeyse 50 bini geçti.

Günlük kiralık ev yasal mı?

Günlük kiralık ev konusunda henüz bir oda ya da dernek yok. Denetim altına almak için hükümet bir genelge yayınladı. Günlük kiralık ev genelgesi ile ilgili en önemli ayrıntı ise oteller gibi işlem görecek olması. Belediyeye beyanda bulunup izin alındıktan sonra emniyetle iletişime geçerek firmanıza  1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununa göre geçici ikamet ve kimlik bildirme projesi çıkarmanız gerekiyor.

Öte yandan 2016 Ohal kapsamında uygulamaya konulan KHK’lar ile günlük kiralanan evlere “ruhsatlı olma zorunluluğu” getirilmiştir. Ruhsatlı işletmeleri tercih etmeniz güvenliğiniz açısından önemlidir.

Günlük kiralık evler için belirli izinleri almak yeterli ama site içerisinde fuhuş amaçlı yapılıyorsa bu hem ahlaki hem de yasal olmaz.

gunluk-kiralik-daire-ornek

Günlük Kiralık Daire

Günlük kiralık ev tutarken dikkat edilmesi gerekenler

Rezervasyon işlemlerinizi mümkünse daha sonradan oluşabilecek durumlara karşı , kiraya veren ya da tutan açısından tüm bilgileri kayıt altına alan uluslararası ya da Türkiye çapında tanınmış güvenilir işlemleri ile öne plana çıkan belirli bir seyahat web sitesine kayıt olarak yapın. Bu tarz siteler sizden herhangi ek bir ücret almazlar. Bunlara örnek vermek gerekirse ETS, airbnb , tripadvisor, booking gibi.

Benzer Haber  Aqua Marine Ücretleri

Rezervasyon işleminizi tamamladıktan sonra dairenizi teslim alırken mutlaka bir belge imzalayınız. Bunun adı tesis tipine göre değişmekle birlikte genel olarak “geçici konaklama sözleşmesi” olarak adlandırabiliriz. Bu tarz belgeleri imzalatan daire sahipleri eğer size bir kopyasını teslim etmek istemez ise bilin ki bu konaklama ile ilgili devlete vergi vermek istememektedirler. Buna izin verip vermemek sizin insiyatifinizdedir.

Saatlik kiralama yapan yerlerden uzak durun. Dikkatli inecelerseniz dünyaca saygın rezarvasyon siteleri saatlik kiralamaya sayfalarında yer vermezler. Saatlik kiralamanın olduğu sitelerde sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Günlük kiralık evler güvenli midir?

İnternette yaptığım araştırmada en sık karşılaştığım şikayet odalara gizlice yerleştirilen kameralar oldu. Açıkçası çok ucuza kaçmayın. Güvenilir kaynaklardan kiralama yapın. Mutlaka ruhsatı olsun. Emniyet güçlerine günlük bildirim yapan yer olsun. Güven sorusuna yine en iyi cevabı siz vereceksiniz çünkü ülkemizde günlük kiralık evlerle ilgili tam bir mutabakat yok. Kötü amaçlı kullanımlar dolayısıyla çok avantajlı bir sistemi tam anlamıyla kullanamıyoruz. Sonuç olarak da yüksek miktarlarda otel faturaları ödemek zorunda kalıyoruz.

Günlük kiralık ev suç mu?

Özellikle terör örgütleri ve fuhuş çeteleri tarafından rağbet gören günlük ev kiralama işinde gerekli bildirimde bulunmayan emlakçılara yardım ve yataklık etmekten ceza verilebilecek. Günlük kiralanan evlerin cezai işlemlerinde otellerde olduğu gibi bir yöntem izlenmesi üzerinde duruluyor. Öncelikli olarak uyarı cezası sonrasında kapatma cezası uygulanacak. Eğer yine bildirimde bulunmaz ise kapatma cezası uygulanabilecek.

Günlük kiralık ev nereye şikayet edilir?

Kötü amaçlı kullanılan günlük kiralık evleri en yakın polis merkezine şikayet edebilirsiniz. Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı avukat İzzet Doğan yaptığı açıklamada, ” Günlük ev kiralama sistemindeki yasal boşluk yüzünden ailelerin, yaşlıların, gençlerin ve çocukların yaşadıkları binalara, her gün, gündüz veya gece yarıları kim oldukları belli olmayan, değişik ve kimi zaman terörist tipte, kimi zaman alkollü, uyuşturucu kullanmış insanların girip çıkması orada yaşayanları tedirgin ediyor” dedi.

Doğan, ” Günlük veya gecelik kiracılar ise günün veya gecenin herhangi bir saatinde aslında işletmeci olan kişinin konutuna anahtar almak veya vermek için gelmekte ve o binadaki diğer sakinlerin huzurunu kaçırmaktadır. Bu işi 24 saat boyunca yapanlar var. Bu gibi durumlarda o kişiyi diğer bina sakinlerinin en yakın emniyet birimine ihbarda bulunmaları gerekir.” şeklinde konuştu.

Benzer Haber  Evim Wowwo nedir?

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın