Ülkemizde giderek yaygınlaşan Prefabrik Ev sistemlerini siz değerli okurlarımız için araştırdık. Tüm yönleriyle haberimizde Prefabrik Ev sistemlerini bulabilirsiniz. Size yol gösterecek bir rehber niteliğinde hazırladığımız haberimizde her soruya cevap aradık.
İçindekiler
Prefabrik Ev nedir?
Prefabrik ev; parçaları fabrikalarda hazırlanmış ve montaj edileceği yere bu parçalar nakledilerek ve orada önceden planlandığı gibi parçaların birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan yapılardır. Diğer bir ifade ile; duvar, kapı, pencere ve diğer elemanları fabrikasyon olarak üretilen ve konutun yapılacağı beton platform üzerine monte edilen konuttur.
Prefabrik Ev avantajları?
Yapımı pratik ve hızlıdır; Prefabrik evlerin yapımı evin büyüklüğüne göre değişse de genel hatları ve ortalama büyüklükleri ile bir prefabrik yapı temel betonunu atılıp yapıma hazır duruma geldikten sonra 1 hafta 10 gün içinde tamamen bitirilmiş olmaktadır. Normal bir evin ise inşa süresi aylar almaktadır. Hem işçilikten hem zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Tabi usta ücretleri hesap edilir ise bu tasarruf aynı zamanda maddi tasarrufa dönüşmüş olmaktadır.
Estetik ve kullanışlıdır; Prefabrik Ev’ler normal bir eve nazaran oldukça gösterişli ve estetik durmaktadır. Ayrıca daha ekonomiktir. Temizliği kolaydır. Bir parçasına hasar geldi ise komple bir yamacı değil sadece hasar gören parçayı tamir ettirirsiniz. Normal evlerde ise komple duvar tamir olur ve komple boyanır, hatta renk tutmaması sorunu yüzünden tüm dış çephe boyanır. Prefabrik evlerde bu gibi sorunlarınız olmaz.
Nakledilebilir özelliğe sahiptir; Bu süreç zor olsa da mümkündür. Evinizin tüm parçaları sökülerek kullanılabilecek durumdaki parçaları ile tekrar başka yere ev yapabilirsiniz. Bazı kaynaklı ve monte sökümü aşamasında hasar alabilecek parçaları tekrar almanız yeterli olur ve başka bir yere evi nakledebilirsiniz. Normal evlerde böyle bir durum söz konusu değildir.
Depreme karşı dayanıklıdır; Prefabrik yapılar çelik iskelet üzerine monte edildiği için depreme daha dayanıklıdır. Betonarme yapılar sallantıda çatlar yıkılır fakat prefabrik yapılar esner yada kırılır. Uzmanlar can güvenliği açısından kaliteli malzeme kullanımı ile birlikte iyi bir çelik iskelet ile yapılan prefabriklerin depremde normal binalardan çok aha güvenli olduğunu söylemektedir.
Prefabrik Ev ısıtma soğutma sorunu
Isıtma soğutma sorunu yoktur; Kaliteli malzemeler ile yapılır ve ısı yalıtımına dikkat edilir ise betonarme ev ile eşit oranda kalite ve ısı yalıtımı sunacaktır. Hatta son gelişen üretim teknolojileri ile betonarme yapılarak oranla çok daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Fakat farklı bir durum da söz konusu olabilir. Kalitesiz ucuz malzemeler ve işçilik ile ısı yalıtımına fazlaca dikkat edilmeyen prefabrik evler kışın soguk olur mu derseniz cevabımız evet olacaktır.
Bir diğer gerçek sorunda prefabrik evlerin yaz aylarında fazla ısınması ve sogutma konusunda sorunlar yaşanması ihtimali. Bu durumun nedeni olarak ise çatı izolasyonunu gösterebiliriz. Kış aylarında yaşanan sorunların aksine yaz aylarında sıcaklık sorunundan yakınan prefabrik ev kullanıcısı çok daha azdır. Bu konuda sorun yaşamamak için çatı kaplama malzemesi ve yalıtımı konusunda prefabrik ev yapan firmaya bilgi verilmeli ve önlemler alınmalıdır. Özellikle yazlık olarak inşa edilen ılıman iklim (akdeniz Bölğesi, Ege Bölğesi vs) bölğelerinde bu duruma çok daha fazla dikkat edilmelidir.

Prefabrik Ev
Prefabrik Ev dezavantajları nelerdir?
Ömrü biraz kısadır; Betonharme yapılar yüzlerce yıl ayakta kalabilir fakat prefabrik evler için ortalama ömür 50-70 yıl arasındadır. Hiç bakım yapılması dahi yıllarca ayakta kalabilirler. Gerçekten kaliteli malzeme kaliteli ustalık ile birleştiğinde oldukça dayanıklı yapılar karşımıza çıkmaktadır. Burada söyle bir not düşmek gerekir. Prefabrik ev için biçilen 50 yıllık ömür hiçte az değildir. 50 yıl sonra baştan yenisini dahi yaptırsanız betonarme yapıya da yapacağınız tamir masrafları ile aynı olacaktır. betonarme yapının çatısı aktarılacak duvarları boyanacak sıvaları yenilenecek vs vs.
Çatı problemi yaşanabilir; Prefabrik Ev’i satın aldığınız firma yalıtımını iyi yapmamışsa çatı problemleri yaşayabilirsiniz. Prefabrike evlerde çatının tam anlamı ile monte edilmesi yalıtımının iyice yapılması ve düğün parça kullanılması ile sorun aşılabilir. Prefabrik ev yaptırmayı düşünenler için çatı konusu için ayrıca hassas olmaları önerilir.
Prefabrik Ev alırken nelere dikkat edilmeli?
1-Prefabrik Ev’inizi yaptırmak istediğiniz firmayı etraflıca araştırın. Referanslarına ve çalışanların eğitim durumlarına bakın.
2-Evinizi satın almayı düşündüğünüz firmayla mutlaka bir sözleşme yapın. Sözleşmeyi iyice okuyun. Mümkünse cezai maddeler koyun.
3-Satın aldığınız prefabrik yapının minumum 2 yıl süreyle garantisi olsun. Garantisi olmayan yapıyı satın almayın.
4-Mümkünse ürünü teşhir alanında görün.
Prefabrik Ev için hangi şartlar oluşmalı?
a) Prefabrik Ev için öncelikli olarak bir arsaya sahip olmanız gerekiyor.
b) Resmi kurum ve kuruluşlardan gerekli izinler alınarak Ruhsat almalısınız.
c) Elektrik, su gibi bağlantılarını yaptırmalısınız.
d) Prefabrik Ev’in yapılacağı zemine beton atmalısınız. Bu şartlara sahipseniz ve paranız da cebinizdeyse prefabrik yapı için tüm şartlar hazır demektir. Geriye referansı sağlam işini iyi yapan bir firma seçmek kalıyor.
Karmod Prefabrik Yapı Genel Müdürü Hakan Durmaz ile yaptığımız röportajda Prefabrik Ev sistemlerini inceledik. Size fikir vermesi açısından videoyu izleyebilirsiniz.
Prefabrik Ev fiyatları ne kadar?
Prefabrik yapı denilince akla gelen ilk soru maliyet olacaktır. Prefabrik evler pahalı mıdır? Prefabrik bir ev kendisiyle aynı özellikleri taşıyan (boyut, oda sayısı, iç aksam kalitesi) betonarme evlere göre daha ucuz olabilmektedir.
100 metrekarelik evin fiyatını en ucuz en pahalı olacak şekilde gelin birlikte hesaplayalım. Prefabrik yapının maliyetini hesaplarken 3 ayrı kaleme bakacağız.
1-Prefabrik Ev 100 metrekare için en düşük 35 bin lira en pahalı 70 bin lira
2-Ruhsat masrafı 8 bin lira
3-Beton zemin maliyeti 7 bin lira
En ucuz 100 metrekare evin fiyatı herşey dahil 50 bin lira en pahalı ise 85 bin lira diyebiliriz. Bu fiyatlar standart değildir mevsime ve yapımcı firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Biz tahmini bir fikir olsun diye bu fiyatları ortaya koyduk.
Prefabrik Ev kaç günde tamamlanır?
Seçmiş olduğunuz binanın metrekaresi ve fabrika yoğunluğuna bağlı olmakla beraber ortalama 100 m2 tek katlı bir konut 5-7 iş günü içerisinde teslim edilir. Ortalama 4-5 içerisinde de montajı tamamlanır.
Prefabrik Ev ile ilgili tüm sorulara cevap vermeye çalıştık. Nestevilla tarafından yapılan bir örneği sizin için burada yer verdik. Mutlaka izleyin.