Güncel faiz oranlarının 1.13, 1.25 bandında seyretmesi konut almak isteyenlere ekstra ödeme yükü getiriyor.
Örneğin 400 bin lira değerindeki bir konutu 100 bin lira peşnat vererek 120 ay vadeli almak istediğinizde sadece faize ödediğiniz rakam ortalama 250 bin lira.
Bu nedenle konut kredilerine olan talep her geçen gün azalıyor. İnşaat firmaları da satışlarını arttırabilmek adına senetle ev satışı yapıyorlar.
Senetle ev satışında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar;
1- Konut satın almayı düşündüğünüz firmanın mali yapısı çok önemli. Konut almaya karar vermeden önce bir bilene danışarak firmanın güncel mali yapısını soruşturun.
2- Konut satın almayı düşündüğünüz firmanın daha önce yapmış olduğu projeleri inceleyin. Zamanıında teslim etmiş mi iyice araştırın. Kaç proje yapmış? Projelerin yatırım bedeli ne kadar?
3- Rekabetin çok fazla olduğu konut sektöründe firma sat/yap modelinde konut üretiyorsa senetle ev alanlar için yüksek risk oluşturabilir.
4- Konut satın almayı düşündüğünüz firmaya veya sahibine karşı en ufak bir güvensizliğiniz varsa sakın senetle daire almayın. 60 ay vadeli satın aldığınız bir konut için 50 ay stresle yaşamayın. Ya güvenin ya güvenmeyin. Arada kalmayın çünkü en kötüsü budur.
5- Konut almayı düşündüğünüz projenin ruhsatını mutlaka görün. Çoğu zaman ruhsatı görmekle de yetinmeyin projenin bağlı bulunduğu belediyeden teyit alın. Bunun için yapmanız gereken tek şey belediye imar müdürlüğüne uğramanız yeterli.
6- Her taksit için ayrı senet düzenlemeniz gerekiyor. 60 ay vadeli bir konut alıyorsanız 60 eşit senet düzenleyin. Her senedin arkasına “nama yazılıdır ciro edilemez” ibaresini yazın. Bu şekilde senetleriniz piyasaya 3. şahıslara düşmez. Son 2-3 yılda senetle ev alan çok sayıda vatandaşımız mağdur oldu.
7- “Nama yazılıdır ciro edilemez” ibaresini eklemezseniz ibaresini eklemezseniz olası bir iflas durumunda hem dairenizi alamazssınız hem de vermiş olduğunuz senetleri ödemek zorunda kalırsınız.
8- Senetle konut almaya karar verdiğiniz zaman satış vaadi sözleşmesi yerine noter sözleşmesi yapın. Noter sözleşmelerinde belki masraflar biraz yüksek olabilir ama kafanız rahat olur.
9- Yüzbinlerce para vererek sahip olduğunuz gayrimenkul için mutlaka bir gayrimekul danışmanına sorun. Rica ediyorum konutu satın almadan işi bilen gayrimenkul uzmanlarına danışın. Bildiğiniz gibi biz toplum olarak genelde satın aldıktan sonra sorarız. Bugün 20 bin liraya almayı düşündğünüz araba için ustaya götürüp sorduğunuz gibi almayı düşündüğünüz daire için de aynısını yapın.
Gerek değerleme firmalarına gerekse ReMax, Realty World, Era, Keller Williams gibi gayrimenkul firmalarının danışmanlarına sorabilirsiniz.
Senetle ev almak bazen avantajlı bazen de dezavantajlı. Önemli olan ne satın aldığınız değil neyi nasıl satın aldığınızdır…
Berkman Demirhan / Temmuz 2016 / İstanbul