Eşim benden habersiz evi satabilir mi? Çok sayıda evli çiftin bu soruyu zihinlerinde canlandırdığını tahmin ediyorum. Gerçekten eşiniz sizden habersiz aile konutu olan evinizi sizden habersiz satabilir mi? Bu sorunun cevabı haberimizde…
İçindekiler
Eşim benden habersiz evi satabilir mi ?
Türk Medeni Kanuna göre, evli çiftlerin oturdukları gayrimenkuller “aile konutu” olarak değerlendiriliyor. Bu konutlar eş muvafakati alınmadan satılamıyor. Ancak konutun “aile konutu” olarak değerlendirilmesi için tapu dairesi tarafından “aile konutu” olarak tescil ettirilmesi gerekiyor.
Aile konutu olmayan evler ise, eş onayı olmadan satılabiliyor.
Tapuda “Aile konutu” şerhi nasıl konulur?
Tapuda, ailenin oturduğu eve “aile konutu” şerhi koymak için, eşlerden birinin tapu dairesine gidip tescil işlemi yaptırması gerekiyor.
Bu işlem için tapuya giden eşin tapu sahibi olması şartı aranmıyor.
Tescil için gereken belgeler şunlar;
*Eşlerin, “Aile konutu” şerhi konulacak konutta oturduğuna dair ikametgah,
*Tapu kimin üstündeyse, o kişiyle birlikteliği kanıtlayan evlilik cüzdanı
*T.C. nüfus cüzdanı
Bu belgelerle tapuya giden kişi, ikametgah adresinin kayıtlı olduğu tapuya “aile konutu” şerhi koyabiliyor. Böylece eşten habersiz aile konutunun satışı engellenmiş oluyor. Şerh konması gereken istenen konutun bilgilerinin de yer aldığı dilekçe ile başvuru tamamlanıyor. Şerh konulması için yapılacak işlemlerde herhangi bir ücret ödenmiyor.
Tapuda “aile konutu” olarak geçen ev satılabilir mi?
Tapu dairesi tarafından “aile konutu” olarak tescillenmiş evler, eş rızası olmadan satılamıyor. Konutunda güvenle oturmak isteyen tüm eşlerin, tapu müdürlüğüne giderek, yaşadıkları konutu aile konutu olarak tescil ettirmeleri yeterli. Böylece resmiyette tapuda eşlerden birinin adı görünmese dahi, o eşin haberi ve onayı olmadan diğer eş daireyi satamıyor.
Mülk üzerinde “Aile Konutu Şerhi” yoksa ne yapılabilir?
Bazı durumlarda taraflardan biri mağdur olacağını öngöremeyerek şerh koydurmayabiliyor. Kanun bu durumlarda da aile konutunun satılmasını kısıtlıyor. Satış işlemi gerçekleşmiş olsa da dava ile satışın geçersiz hale getirilmesi mümkün oluyor. İptalin gerçekleşmesi için satışa rıza göstermeyen eşin, tapu iptal davası açması gerekiyor. Dava sonucunda tapu kaydı eski hale getiriliyor.
Emlaklobisi.com / Temmuz 2018