Eve hırsız girince ne yapmalı? sorusuna haberimizde ayrıntılı olarak cevaplar aradık. Yaz geldi ve tatil mevsimi başladı. Hırsızlık olayları da bir o kadar artmaya başladı. Hiç istemeyiz ama eve hırsız girince ne yapmalıyız?
Milliyet Emlakta yer alan habere göre öncelikle sakinliğimizi korumalıyız. Cana geleceğine mala gelsin anlayışından ödün vermemeliyiz. Elbette evinizde sizin için değerli olan eşyalarınız çalınmış olabilir. Adım adım neler yapmanız gerektiğini siz değerli okurlarımıza anlatmaya çalışacağız.
İçindekiler
Eve hırsız girince ne yapmalı?
Hırsızlık olayıyla karşılaşmamak için alınması gereken önlemler kadar, hırsızlık sonrası yapılması gerekenler de merak konusudur. Herkesin başına gelebilecek hırsızlık olayı sonrası yapılacak aksiyonlar mağduriyeti büyük ölçüde azaltabilir.
Günümüzde hırsızlığa karşı alınan profesyonel önlemlerin sayısı artmaktadır. Fakat bu konuda daha bilinçli bir toplum oluşturulmaya çalışılsa da, hırsızların da kendilerini her türlü önleme karşı geliştirdiği unutulmamalıdır. Hırsızların çok sıkı güvenlik önlemlerini aştıklarına dair haberleri sıklıkla görebilirsiniz.
Alarm sistemleri, çoklu kilitler ve güvenlik kameraları gibi çoğunlukla tavsiye edilen önlemlerin dahi profesyonel hırsızlar karşısında yetersiz kaldığına şahit olabilirsiniz.
-
Hemen polisi arayın
Hırsızlık sonrası yapılması gerekenler listesinin başında polisi aramak gelir. Hırsızlık sonrası evinizde veya iş yerinizde yer alan kanıtların incelenmesi ve oluşabilecek ikinci bir tehlikeye yönelik olarak önlem alınması için derhal polisi aramanız gerekir.
Polis ekibi hırsızlığın gerçekleştiği mekana gelip hırsızın bırakmış olabileceği parmak izlerini, bina içi veya bina dışında yer alan güvenlik kameralarını inceleyip gerekirse çevredeki insanları sorgulayıp bilgi alabilir. Hırsızın yakalanması ve mağduriyetin olabildiğince giderilmesi için ilk olarak polisi aramanız gerektiğini unutmamalısınız.
-
Hiçbir şeye dokunmayın!
Hırsızlar sağlam güvenlik önlemlerini aşarak maddi veya manevi değere sahip eşyalarınızı çalmayı başarsalar da, çok büyük bir kısmı geriye mutlaka kanıt bırakır. Eşyaları karıştırırken bıraktıkları parmak izleri, saç teli gibi fiziksel kanıtların yanı sıra, çalmaya teşebbüs ettikleri eşyalar bile hırsız hakkında bilgi verebilir.
Bu tür önemli kanıtların dağılmaması, silinmemesi veya kaybolmaması için polis gelene kadar herhangi bir şeye dokunmamalısınız. Yetkili kişilerce tutulan tutanaklar neticesinde hırsızın yakalanması için gerekli çalışmalar başlatılacaktır.
-
İkinci bir hırsızlık olayına karşı önlem alın
Hırsızlar bir kez girdikleri evi veya iş yerini iyice öğrenerek, içeri kolayca nasıl girileceğine ve değerli eşyaların nerede saklandığına dair fikir edinirler. Böylece ikinci bir hırsızlığı yapmak onlar için zor olmayacaktır. Birçok hırsız, bir kez girdiği eve bir kez daha girmeye kalkabilir. Hatta bu sefer bir öncekine göre daha büyük zararlara neden olabilir. Bu sebeple hırsızlık sonrası yapılması gerekenler hususunda ikinci bir hırsızlığa karşı önlem almak da son derece mühimdir. Kapı kilitleri, alarm ve kamera sistemleri gibi birçok koruyucu unsuru edinebilirsiniz.