Yabancıya Konut Satışı 2024

Yabancıya konut satışı 2024 yılında nasıl geçecek? Yabancıya konut satışı toplam satışın yüzde kaçını karşılayacak? En çok hangi ülke vatandaşına konut satışı yapılıyor? Yabancıya konut satışında lider ülke Suudi Arabistan mı? Irak mı?

Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından çok zaman geçti. Yasanın çıkmasıyla birlikte yabancı ülke vatandaşlarına daire satışı yapılmaya başladı. Aradan geçen zamana bakınca ne kadar başarılı olduk? En çok hangi ülke vatandaşlarına konut satışı yaptık?

450 BİN DOLARA VATANDAŞLIK HAKKI

Mütekabiliyet yasası 2012 yılı Mayıs ayında çıktı ve yürürlüğe girdi. Yabancılara konut satışının başlamasından bugüne tam 7 yıl geçti. Bu süreçte hedeflenen rakamlar yakalanamadı. En çok satışın yapıldığı yıl ise 2018 yılı oldu. Bu artışta özellikle 450 bin dolar değerinde konut alana vatandaşlık hakkı verilmesi etkili oldu.

Bu artışı dikkatli incelediğimiz zaman ilginç detaylara rastlayabiliriz. 2018 yılında toplam satışlarda 1. sırada Irak vatandaşları var. Onu İran ve Afganistan vatandaşları takip ediyor. Yaşadıkları ülkede sıkıntılar yaşayan ve başka ülkelere girmek isteyen ülkelerin vatandaşları pastadan aslan payını almış görünüyor.

Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşlarına yönelik konut satışlarında düşüş görünüyor. Suuudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve Avrupa Ülkesi vatandaşları daha çok yaşamak için konut sahibi oluyor. Onlar için vatandaşlık almak ikinci planda kalıyor. Irak ve Afganistan gibi ülkelerin vatandaşları oturum ve vatandaşlık için en fazla 450 bin dolara daire alırken Suudi Arabistan, Kuveyt ve Avrupa Ülkeleri vatandaşları 500 bin, 1 milyon dolar gibi rakamlara daire alıyorlar.

2018 yılında yakalanan 40 bin adet satışı 2024 yılında nasıl 60 bin-80 bin bandına taşıyabiliriz? İnşaat sektörünün içinde bulunduğu duruma bakarsak yabancıya konut satışında 80 bin rakamlarını yakalamalıyız. İnşaat şirketlerinin ve acentaların yabancıya konut satışlarına destek vermeliyiz.

YABANCIYA KONUT SATIŞI NASIL ARTAR?

Ülkemizde yabancıya konut satışı inşaat şirketleri, bireyler ve acentalar tarafından gerçekleştirilmekte. İnşaat şirketleri yurtdışında yapılan fuarlara katılarak projelerini tanıtmalı. Yıllık bütçe planlamasına yurtdışı emlak fuarlarını eklemeli. Fuarların yapılacağı ülkelerde girmeden önce reklamlar yapmalı. Örneğin Kuveyt’te 15 Mayıs-25 Mayıs tarihleri arasında emlak fuarına katılacaksa 1 Mayıs’tan başlayarak 25 Mayıs’a kadar reklam planlaması yapmalı.

Hangi ülkelere satış yapılıyorsa, en çok talebin geldiği ülkelere satış ofisleri açmalılar. Bu satış ofislerinin yardımıyla özel davetler hazırlayıp “indirim günleri” düzenleyerek satışlarını arttırmalılar. Yabancı müşterileri projeye değil projeyi yabancı müşterilerin ayağına kadar götürmeliler.

İnşaat şirketleri yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren acentalar ile işbirliği yapmalılar. Belirli komisyon oranlarında acentalarla anlaşarak satış ağlarını güçlendirmeliler. Yabancıya konut satışında komisyon oranları yüzde 8 ile yüzde 15 oranında değişiyor.

İnşaat şirketleri yurtdışında yer alan emlak ilan sitelerinde hesap açarak projelerini tanıtmalı ve satışa koymalılar. Her ülkede bu tarz emlak ilan siteleri mevcut. Bu sayede yabancı müşterilerle direkt olarak temasa geçebilirler.

Gurbetçilerin güveni yeniden kazanılmalı. Geçmişte yaşanan acı tecrübelerden ders alarak özellikle Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın yatırımlarını tekrar ülkemize çekmeliyiz. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımıza en iyi yatırım aracının gayrimenkul olduğunu anlatmalıyız.

YABANCIYA KONUT SATIŞI İÇİN HANGİ ÜLKELER POTANSİYEL?

  • Irak
  • İran
  • Afganistan
  • Almanya
  • Rusya
  • Hollanda
  • Suudi Arabistan
  • Kuveyt
  • Katar
  • Ukrayna
  • Özbekistan

Yabancıya konut satışı için yapacağınız çalışmalarda bu ülkelere öncelik vermenizi tavsiye ederiz.

Shares: